Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Vedran Janić FOTOGALERIJA Festival mora, mornara i brodova svečano otvoren u Starom Gradu

FOTOGALERIJA Festival mora, mornara i brodova svečano otvoren u Starom Gradu

Predstavlja se 60-ak tradicijskih plovila

Svečanom festivalskom povorkom u Starom Gradu na otoku Hvaru otvoreni su 5. Dani u Vali. Ljubitelji maritimne baštine i tradicijskih brodova provest će četiri dana u prekrasnoj starogradskoj vali uživajući u programu u organizaciji Grada Starog Grada, Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine 'Cronaves' i TZG Starog Grada.

Na trgu Tvrdalj sve prisutne pozdravili su predstavnici organizatora. Gradonačelnik Starog Grada Antonio Škarpa posebno se zahvalio brodarima i udrugama koje čuvaju maritimnu baštinu, iznimno kulturno dobro Hrvatske.

Ovogodišnja zemlja partner festivala i počasni gost - Kraljevina Nizozemska - stigla je u 2000 kilometara udaljen Stari Grad s četiri tradicijska broda tjottersa. U šatoru u maritimnom selu na rivi tri će dana predstavljati stare zanate vezane uz izradu drvenih brodova jer. kako su poručili, more i i brodovi oduvijek spajaju i povezuju ljude, bez obzira na jezične barijere.

Svoje sunarodnjake kao i sve sudionike festivala na otvorenju je pozdravila i Charlotte van Baak, veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj. Naglasila je kako Hrvatska i Nizozemska imaju bogatu zajedničku maritimnu baštinu i razvijenu međusobnu pomorsku trgovinu.

Uslijedila je smotra festivalske tradicijske flote. Organizatori tvrde kako je oduševila sve prisutne, pružajući jedinstveni uvid u našu bogatu maritimnu tradiciju. 

'Uz četiri nizozemska tjotter broda, na festivalu se predstavlja oko 60 tradicijskih brodova koji su doplovili iz cijelog Jadrana. Svi su se kompletirali u petak poslijepodne jer neki zbog jakog juga i kiše nisu mogli krenuti na put u četvrtak', rekao je Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge Cronaves.

Dodao je kako će svi zajedno predstaviti tradicijske zanate, kulinarska, ribarska, brodograditeljska i nautička umijeća.

Najmlađi su sudjelovali na radionici Mladena Mitića u njegovoj ljetnoj školi brodogradnje. Dva sata svi prisutni imali su priliku uživati u promotivnom jedrenju 'Starogrojska kartolina'

'Starogradska vala predivna je prirodna luka okružena borovima i kamenim kućama, koja već vjekovima pruža utočište brodovima i ribarima. Smatra se jednom od najstarijih i najzaštićenijih uvala na Jadranu, simbolizirajući bogatu maritimnu tradiciju ovog povijesnog grada', istaknuli su iz organizacije.

Popodnevni dio programa rezerviran je bio za gradsku čitaonicu i predavanja pa je tako Frank Ratelband sve prisutne poveo na put kroz nizozemsku tradiciju brodogranje. Prof. emerit. Joško Božanić podsjetio na velik doprinos hrvatskih ribara svjetskom ribarstvu XX. stoljeća, pod nazivom 'Oceanska Hrvatska'. Uz to, svečano je obilježena i 10. obljetnica osnutka udruge Cronaves te njena ulogu u promociji hrvatske maritimne baštine u inozemstvu.

Poseban je gost ovogodišnjih Dana u Vali grad Dubrovnik. U sklopu festivalskog sela njegovi su kalafati održali prezentaciju male brodogradnje i radionice izrade brodskih elemenata. Također je održana edukativna radionica pod nazivom 'Dubrovački povijesni brodovi' gdje su se izrađivali magneti.

Održano je i natjecanje u pripremi 'Dalmatinske marende', gdje su natjecatelji pokazali svoje kulinarske vještine u pravljenju tradicionalnih jela te osvojili simbolične nagrade nakon ocjenjivanja žirija. 1. mjesto osvojio je restoran Vala s kozicama u umaku od češnjaka i maslaca, a 2. i 3. mjesto dijelili su restorani, Jurin podrum s jelom Fegato alla Dalmata (dolce garbo) i Albatros s pašticadom s njokima.

Posjetitelji su imali priliku uživati u jazz koncertu Maje Grgićpogledati u Muzeju Starog Grada izložbu radova Magde Dulčić pod nazivom 'Otok žena', koja je donijela poseban umjetnički ton večeri. Centralni događaj večeri bio je program 'Grad grodu' na trgu Tvrdalj, gdje su gosti iz Dubrovnika i klapa sv. Juraj HRM priredili cjelovečernji spektakl za sve generacije. Večer je zaključena rasplesanim setom DJ-a Duple pod nazivom 'Izgubljena generacija'.

'I subota je rezervirana za pregršt događanja, radionica i nastupa. Ujutro uplovljava u starigradsku luku replika dubrovačke galije Karaka, a o njenoj povijesti imat ćete priliku čuti i u 'Priči o Karaki'.

Isplovljavanja i jedrenja brodica bit će tokom dana, a svoje finale doživjet će na noćnoj paradi 'Ples jedara i svjetla', koja će osim svjetlosnih efekata, ove godine biti oplemenjena dramskim programom uz glazbenu pratnju.

Subotu će dodatno oplemeniti Katica Marinović s 'Pjesmama iz naftaline'. Za after party zadužena je grupa Black rižot. Naša diva Doris Dragović 'začinit će' festivalska zbivanja svojim velikim koncertom na trgu Tvrdalj', najavili su organizatori.

Vaša reakcija na temu