Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press FOTOGALERIJA Održana XII. smotra folklora Splitsko-dalmatinske županije u Kaštel Lukšiću

FOTOGALERIJA Održana XII. smotra folklora Splitsko-dalmatinske županije u Kaštel Lukšiću

Pogledajte kako je bilo

U petak, 7. lipnja 2024. godine, u novouređenom i nedavno za javnost otvorenom Kulturnom centru grada Kaštela u Kaštel Lukšiću, održana je XII. županijska smotra folklora Splitsko-dalmatinske županije koja je okupila 9 kulturno-umjetničkih udruga naše županije u čijem sastavu djeluju folklorne skupine.

U dvorani Kulturnog centra okupilo se 200-njak folkloraša, kako bi na najljepši način, pjesmom, glazbom, plesom, rekonstrukcijom običaja predstavili svoju bogatu zavičajnu, folklornu baštinu, koju cjelogodišnjim upornim radom u svojim matičnim KUD-ovima, uče, uvježbavaju, revitaliziraju i čuvaju.

Smotru na kojoj su se predstavile folklorne skupine iz Solina, Dugopolja, Lećevice, Sinja, Dicma, Dugog Rata, Kaštel Kambelovca, Trogira i Gata organizirao je Saveza kulturno-umjetničkih društava Splitsko-dalmatinske županije, uz generalno pokroviteljstvo Županije Splitsko-dalmatinske iz Programa javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi i religiji Splitsko-dalmatinske županije za 2024. godinu.

Domaćinstvo ovogodišnje županijske smotre, sa velikom radošću i elanom preuzeli su folkloraši Kaštela nastavno i velikoj potpori Grada Kaštela, koji je za potrebe održavanja ove smotre, organizatorima velikodušno ustupio prostor i tehnički suport novouređenog Kulturnog centra u Kaštel Lukšiću, na čemu su im svi sudionici ovogodišnje smotre neizmjerno zahvalni. Turistička zajednica Grada Kaštela prigodnim je poklonima razveselila sve okupljene folkloraše.


Manifestaciju koja se organizira i uz stručnu potporu Etnografskog muzeja Split, te Hrvatskog sabora kulture (nacionalnog udruženja kulturno-umjetničkog amaterizma RH) svečano je u ime generalnog pokrovitelja, Županije splitsko-dalmatinske otvorio dožupan splitsko-dalmatinski, gosp. Stipe Čogeljanaglasivši kako su upravo, kulturno-umjetnička društva naše županije vrijedni čuvari tradicijskog i kulturnog identiteta naše županije u svim njenim vrijednim i različitim etnografskim oblicima kako dalmatinskih otoka i priobalja, tako i dalmatinskog zaobalja, te kako će Županija splitsko-dalmatinska zasigurno uvijek biti u potpori svim nastojanjima kulturnih i umjetničkih udruga da ovaj vrijedni dio nacionalnog identiteta (glazbenu, vokalnu i plesnu baštinu, kao i narodno rukotvorstvo) očuvaju za nova pokoljenja u vremenu velikih izazova koje nosi globalizacija i rapidne i sveuobuhvatne društvene promjene.

U ime grada domaćina ovogodišnje smotre, Grada Kaštela, sve folkloraše pozdravio je Voditelj odsjeka za odgoj, obrazovanje, sport, kulturu i tehničku kulturu Grada Kaštela, gosp. Mate Barun, s ponosom ističući kako je Grad Kaštela već toliko puta bio domaćinom manifestacije županijske smotre folklora za odrasle i dječje uzraste i da će, ulažući i u kulturnu infrastrukturu u gradu kao što je i novouređeni Kulturni centar u Lukšiću i ubuduće s radošću otvarati svoja vrata ovakvim i sličnim kulturnim manifestacijama kojima se nastoji očuvati kulturno nasljeđe kako grada tako i cijele županije.

U gotovo dvosatnom programu, svoju folklornu baštinu i uvježbane folklorne točke prvenstveno područja naše županije, ali i drugih krajeva Hrvatske, prikazali su članovi: KUD-a Kvadrilja iz Trogira, KUD-a Salona iz Solina, KUU-e Mosor iz Gata, KUD-a Pleter iz Dugopolja, KUD-a Ante Zaninović iz Kaštel Kambelovca, KUD-a Dicmo iz Dicma, KUD-a Cetina iz Sinja, KUD-a Srce Zagore iz Lećevice, KUD-a Dalmacija iz Dugog Rata.

Smotru koja je natjecateljskog karaktera, na kojoj se biraju predstavnici Splitsko-dalmatinske županije za Smotre regionalnog, državnog i međunarodnog značaja, pratilo je stručno povjerenstvo u sastavu Vidoslav Bagur, folklorist, te Maja Alujević i Ida Jakšić, etnologinje i kulturne antropologinje iz Etnografskog muzeja u Splitu. Rezultati odabira predstavnika biti će poznati kroz koji dan dostavom stručnih ocjena i pisanih izvješća stručnog povjerenstva.

Vaša reakcija na temu