Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Prometne zgode i nezgode Komisija će mladima dodijeliti 35.500 besplatnih putnih propusnica u okviru inicijative DiscoverEU

Komisija će mladima dodijeliti 35.500 besplatnih putnih propusnica u okviru inicijative DiscoverEU

Donosimo detalje

Od sljedećeg proljeća tisuće osamnaestogodišnjaka imat će priliku besplatno istražiti Europu. Komisija je upravo otvorila prijave za najnoviji krug inicijative DiscoverEU.

Dostupno je ukupno 35500 putnih propusnica. Kako bi se kvalificirali, mladi rođeni između 1. siječnja i 31. prosinca 2006. najprije moraju odgovoriti na pet pitanja o EU-u te dodatno pitanje na Europskom portalu za mlade. Kandidati će se rangirati na temelju odgovora, a putne propusnice raspodijelit će se na temelju tog rangiranja. Poziv je otvoren mladima iz Europske unije i zemalja pridruženih programu Erasmus+, uključujući Island, Lihtenštajn, Sjevernu Makedoniju, Norvešku, Srbiju i Tursku. Poziv je otvoren do 16. listopada u 12sati po srednjoeuropskom vremenu.

Uspješni kandidati imat će priliku putovati Europom do 30 dana od 1. ožujka 2025. do 31. svibnja 2026. Mogu planirati vlastite ture ili se nadahnuti postojećima, kao što je 'Feel Good Route', usmjerena na fizičko i mentalno zdravlje tijekom putovanja. Sudionici nadahnuće mogu potražiti u kulturnoj turi DiscoverEU, inicijativi Europske godine mladih 2022. koja povezuje različite kulturne destinacije s naglaskom na arhitekturi, glazbi, likovnoj umjetnosti, kazalištu, modi i dizajnu. Mogu posjetiti europske prijestolnice kulture, lokacije na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, lokacije s oznakom europske baštine ili lokacije s nagradom za pristupačnost grada, tj. gradove usmjerene na povećanje pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

Osim besplatne putne propusnice, sudionici će dobiti i karticu za popuste s više od 40.000 popusta na javni prijevoz, kulturne sadržaje, smještaj, hranu, sport i druge usluge. Osim toga, nacionalne agencije za Erasmus+ organiziraju informativne sastanke prije odlaska i susrete inicijative DiscoverEU, u okviru kojih programi učenja traju od jednog do tri dana.

Sudionicima s invaliditetom ili zdravstvenim problemima dostupna je posebna potpora u skladu s naglaskom programa Erasmus+ na socijalnu uključenost. Aktivnost uključivanja u okviru inicijative DiscoverEU omogućuje organizacijama koje rade s mladima s manje mogućnosti da se prijave za bespovratna sredstva te pruža dodatnu potporu sudionicima, kao što su dodatna financijska sredstva i mogućnost putovanja s osobama u pratnji. Iako se inicijativom DiscoverEU potiče održivo putovanje željeznicom, za mlade iz najudaljenijih regija, prekomorskih područja, udaljenih područja i otoka dostupni su posebni aranžmani.

Kontekst

Komisija je u lipnju 2018., nakon pripremnog djelovanja Europskog parlamenta, pokrenula inicijativu DiscoverEU. Ta je inicijativa sada integrirana u program Erasmus+ za razdoblje 2021. – 2027.

Od 2018. za 319000 dostupnih putnih propusnica prijavilo se više od 1,3 milijuna kandidata. Na pitanje o svojim iskustvima 93% ispitanika izjavilo je da planira češće putovati vlakom nakon iskustva s inicijativom DiscoverEU. Mnogima je to bilo prvo putovanje bez roditelja ili odraslih u pratnji, a većina ih je izjavila da se osjeća neovisnije. Više od dvije trećine ispitanika izjavilo je da svoje putne propusnice ne bi mogli financirati bez inicijative DiscoverEU.

Iskustvo inicijative DiscoverEU mladima je omogućilo bolje razumijevanje europskih kultura i povijesti, uz istodobno poboljšanje jezičnih vještina. Sudionici i sudionice pozivaju se da postanu ambasadori inicijative DiscoverEU koji će promicati tu inicijativu. Službena grupa na Facebooku #DiscoverEU, u kojoj se mladi putnici mogu povezati i razmjenjivati iskustva i savjete, trenutačno ima više od 102.000 članova.

Vaša reakcija na temu