Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: DV Grigor Vitez Predškolka Marijeta napravila cijelu izložbu posvećenu Davidu Bowieju

Predškolka Marijeta napravila cijelu izložbu posvećenu Davidu Bowieju

'Starmana je upoznala na maminom mobitelu'

Splitski Dječji vrtić Grigor Vitez s nama je podijelio posebnu priču iz svog vrtića, o Marijeti i Starmanu

Marijeta je predškolka, skromna i samozatajna, ali jako voli crtati. A tko je Starman? Starmana je Marijeta upoznala u maminom mobitelu. Jako joj se svidio. On je lik iz pjesme velikog Davida Bowieja. Starman, Ziggy, Major Tom, svakako se on voli nazivati. I šašavac je znate. Voli se ludo oblačiti i mijenjati frizure, ide na koncerte i pjeva. Njegove pjesme zavoljeli su mnogi pa tako i Marijetina mama, a sada i Marijeta. Poželjela je biti kao on. Pomalo šašava i ludo se oblačiti… 

Družili su se tako Starman i Marijeta kod njene bake, maminih prijatelja, a najaviše u Marijetinoj kući. Mama bi pustila pjesmu, a Marijeta i Starman bi plesali i pjevali. Poželjela ga je tada pokazati svima. I tako je Starman stigao s Marijetom u vrtić. Rasplesao se s Marijetom u temperi, u kolažu, u bojicama i flomasterima, u šljokicama i vodenim bojama. Svi smo se veselili njegovim kostimima i svi smo ga zavoljeli. Marijeta na jesen odlazi u školu, a Starman se smiješi s velikog panoa u vrtiću, čekajući da ga pronađu… Možda ga pronađeš i ti?


Pronašli smo ga i mi. U dječjem vrtiću Golubica, ovaj tjedan postavljena je zanimljiva, nesvakidašnja i sasvim posebna likovna izložba posvećena svevremenskom Davidu Bowieju. Velikog umjetnika, u različitim likovnim tehnikama, upriličila je za svoje prijatelje i njihove roditelje – Marijeta Đorić, predškolka – uz podršku svojih odgojiteljica i mentorica Ivane Marijanović i Maje Krstulović

Njen put započeo je prije tri godine kada su odgojiteljice primijetile posebnost u njenom likovnom izražavanju. Odgojiteljica Ivana ističe kako je Marijeta prvotno svoju likovnost doživljavala kao nedovoljno dobru, ne razumijevajući još kako je upravo ta posebnost, nešto drugačije od drugih, upravo put u likovnu slobodu i neslućene kreativne aspiracije. Preokret u oslobađanju kreativne energije donosi njen interes i ljubav koju je sa svojom majkom razvila prema pjevaču Davidu Bowieju. Crtajući njegove portrete, istražujući literaturu, slušajući glazbu, Marijeta je ušla u svijet umjetnika, gdje ne postoje granice, a njen interes za pjevača i likovno stvaralaštvo, kulminiralo je ovom inspirirajućom izložbom. 

Darovita, ali samozatajna Marijeta, ipak se otvorila svojoj odgojiteljici Ivani i evo što kaže o sebi i svojim interesima:

'Davida Bowieja sam upoznala jer je mama preko mobitela slušala njegove pjesme pa se meni baš svidila jedna njegova pjesma…Starman. Onda sam je pjevala svugdje di bi išli. Pa u bake, a najviše ipak kući. Mama bi mi pustila pa bi kući plesala i pjevala. On je bio čovjek koji se ludo oblačio, bio je nekako svoj. I bio je po koncertima, super pjevao i to me baš povezalo s njim. Osjećala sam se tako da bi se i ja tako oblačila. Zato sam htjela nacrtati te kostime njegove. Osjećam se nekako popularno nakon izložbe i nekako ludo. Kao da sam ja neka popularna pjevačica koja je došla na taj svijet. Bilo mi je kada sam ušla u vrtić i vidila radove i čula se njegova muzika, kao da sam vidila njega. Dobar, baš dobar osjećaj (s osmjehom). A kada sam došla jučer kući, mama je rekla da ima veliko iznenađenje za mene. Mama mi je kupila ploču od Davida Bowieja. To sam oduvijek htjela. Slušali smo jučer i baš nekako opuštajuće. malo ti pucketa, ali mama kaže da nije to do ploče nego do gramofona'.

Za kraj, pozivamo i sve vas da povirite Marijetinog Starmana u galeriji, a Marijeti svi od srca želimo da nastavi sretno slijediti svoju zvijezdu u nove uzbudljive avanture!

Vaša reakcija na temu