Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SINGULAR ELSEWHERE Vice Tomasović izlaže u jelšanskoj galeriji Kravata

SINGULAR ELSEWHERE Vice Tomasović izlaže u jelšanskoj galeriji Kravata

Moći ćete je razgledati do 22. rujna

U jelšanskoj galerij Kravata u subotu, 24. kolovoza u 21 sat otvara se izložba Vice Tomasovića Singular Elsewhere, koja problematizira odnos čovjeka i umjetne inteligencije otvara ChatGPT.

Izložba će biti otvorena do 22. rujna.

FOTO: Vice Tomasović,  Singular Elsewhere (grafička priprema Nikola Križanac)

'U seriji slika pod nazivom Singular Elsewhere, Vice Tomasović se upušta u analizu i kritiku suvremenih društvenih fenomena, koristeći vizualno-arhetipski jezik koji korespondira s temama ekološke degradacije, tehnološke hegemonije, eskapizma, kulturne dekadencije i metafizičke praznine. Tomasović se oslanja na postkonceptualnu praksu, gdje figurativno susreće apstraktno, a dijagrami i tekstualne reference postaju integralni dijelovi narativnog sloja svake slike. Ova serija kroz pet radova konstruira kompleksnu metaforu našeg vremena, nudeći refleksiju o društvenoj stvarnosti koja je istovremeno hiperstilizirana i suštinski prazna', isječak je teksta iz predgovora izložbe generiran pomoću ChatGPT-a temeljem umjetnikovih detaljnih smjernica o konceptu.

'Singular Elsewhere je serija od pet štafelajnih slika nastalih procesom potpunog prepuštanja bijelom slikarskom platno u kojem se vizualno, u kontekstu područja interesa kojim se umjetnik bavi, automatizmom prenosi na podlogu. Radovi nastali bez skica i unaprijed konkretiziranih ideja intuitivno se metamorfiraju slojevitošću problematike o kojoj progovaraju te se na taj način, referirajući se na prijašnji rad koji je umjetnik obrađivao u drugim medijima, opetovano rađaju. Poliptih koji 

Vice Tomasović donosi u galeriju Kravata predstavlja objedinjeni koncept različitih smjerova njegovog dosadašnjeg likovnog stvaralaštva u kojem shematizira teoretske objekte predstavljajući dijagrame koji ironično istražuju ključne probleme suvremenog društva. Za razliku od njegovog prijašnjeg slikarskog potpisa, koji se bazirao na kompozicijskom načelu straha od praznog prostora, ove su slike prepune prozračnosti i svjesnog nepostojanja sadržaja kao pogled na stanje i razvoj prirode, kulture, zdravlja, tehnologije i duhovnosti. Prodiranje u međusobnu isprepletenost ovih oblasti dovodi do brojnih izazova i proturječja konkordancije humanog i nehumanog odnosa, naročito u kontekstu promišljana o razvoju i budućnosti naše civilizacije.

Sveobuhvatni nazivnik ove umjetničke koncepcije također je duboko autoreferencijalan, budući da se nadovezuje na prijašnji Tomasovićev opus u kojem istražuje navedene teme. Počevši od ciklusa EX Nihilo koji razmatra počelo svega i progovara o konceptu praznine i morala pa sve do umjetničkog projekta Vice guru, gurua i karizmatičnog duhovnog iscjelitelja koji se pomoću svojih inovativnih pomagala i pripravaka predstavlja publici kroz Basma institut za integrativnu medicinu i holističko energetsko liječenje; te koji zasigurno najdublje oslikava neprekidnost trenutnog likovnog ciklusa. Etički maksimalizam kroz slikarsko pojednostavljenje manifest je nevidljivog i ezoteričnog u kojem se umjetnik ne ustručava koristiti alate poput umjetne inteligencije koji generiraju sadržaj u obliku teksta kojeg, u konačnici, integrira u radove kao cjeloviti dio slike. Derivirani natpisi koji objašnjavaju kompleksnost samih radova pronicanje je u civilizacijske probleme ispraznosti kojima smo svakodnevno suočeni te se mogu sagledati ili tumačiti kao cinična vizija budućnosti kroz kritiku sadašnjosti.

Neposredno prije otvorenja izložbe  Singular Elsewhere, autor će intervenirati u unutarnji prostor galerije Kravata. Ono što će prikazati na zidu galerijskog prostora zasad nije poznato jer, kao što je gore navedeno, autor ne polazi od skice, već intuitivno stvara u susretu s bijelim prostorom. Kakvu će moralno-etičku poruku ovog puta poslati te na koji će se ciklus ista referirati, saznat ćemo na otvorenju izložbe', stoji u predgovoru izložbenog kataloga kojeg je napisao Dominik Duboković.

Vice Tomasović, Entity, 2023.


Vice Tomasović (1986., Split) diplomirao je na studiju Likovne kulture i likovne umjetnosti pri Umjetničkoj akademiji u Splitu 2009. godine. Izlagao je na preko 20 samostalnih izložbi, održao približno toliko performansa te sudjelovao na velikom broju skupnih izložbi, umjetničkih festivala i manifestacija kao organizator, kustos, izlagač i izvođač. Osnivač je i ravnatelj Almissa Open Art festivala suvremene umjetnosti u Omišu. 

Bivši je predsjednik Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu i voditelj izložbene djelatnosti u Salonu Galić. Trenutno je voditelj botaničke zbirke i Muzeja masline u Klisu. Finalist je Nagrade Radoslav Putar 2024. godine.

Vaša reakcija na temu