Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitski bubnjar obilježava 40 godina karijere

Splitski bubnjar obilježava 40 godina karijere

'Pjesma je spomenik koji govori, ali samo kad je potvrdi vrijeme', kaže Joško Radić

Splitski bubnjar Joško Radić poseban je po tome što je uspio, kako kaže, već ostvariti radni staž od 80 godina! Prvi dio je proveo radeći u Hrvatskoj pošti, a drugi dio svirajući bubnjeve u raznim bendovima i sve to u isto vrijeme i bez pauze. Danas je frontmen grupe Festivo, koja je postala sinonim za dobre zabave... 

- Imao sam sreću da su poslovi izabrali mene, a drugo odredilo me je i kao čovjeka i kao glazbenika podneblje i odrastanje. Moje podneblje je Dolac Donji u poznatoj Poljičkoj republici u kojem sam provodio djetinjstvo, prve glazbene korake napravio sam u Kaštelima, točnije u Kaštel Starom, s mojom prvom grupom Transfuzija - govor nam Radić. 

Grupa Express

Nakon toga je spletom okolnosti završio u Imotskoj krajini.

- Taj dio mladosti me glazbeno odredio za cijeli život. Zato je najviše zaslužan prof. Ivan Glibota (Crni) i hvala mu na tome. Zato smo i pokrenuli autorsku priču s grupom Express za koju vjerujem da je obilježila suvremenu imotsku povijest. Hvala svim članovima grupe Express, a posebno neprežaljenom Vukasu. Bez njih ne bi glazbeno bilo ni mene. 



Nakon Expressa osnovao je Tajnu vezu s pjevačem Slobodanom  Miševićem, basistom Ivanom Ujevićem, gitaristima Silvijem Šarićem i Miljenkom Milinovićem te klavijaturistom Igorom Nazorom

- Pjesme na kojima sam zauvijek ponosan su: 'Odlazak', 'Ti si žena za sva vremena', 'Tebi srca pjevaju', 'Nije htjela', 'Kameni svatovi', 'Sve će jednom pjesma postati' i 'Ruke pomoći', a ova posljednja prvenstveno zbog toga što je to humanitarni projekt za potresom razorenu Petrinju - navodi Radić.

Grupa Tajna veza

Festivo band

Potom nastavlja:

- Pjesma je spomenik koji govori, ali samo kad je potvrdi vrijeme, a Splitski festival je kroz svoju povijest iznjedrio puno takvih spomenika i zato smo u Festivu osjećali potrebu da posvetimo pjesmu Splitskom festivalu za njegov 64. rođendan, koja se zove 'Marijeta i Ferata'. Pavao Akrap i ja smo inspiraciju pronašli u 'Velom mistu' i 'Maloj Floramye'. 


Radiću su omiljeni bubnjari na svjetskoj razini Dawe Weckl, Simon Phillips i Ringo Star.

- Od domaćih posebno cijenim Điđija Jankelića i Dražena Sholtza. Osim što su odlični bubnjari, osobno ih i poznajem. 



Splitski bubnjar smatra da umjetnik mora imati percepciju vremena da bi mogao izvršiti utjecaj na umjetnost. 

- Danas to nije moguće jer je vrijeme usitnilo značaj, danas kreativnost ne traži podršku širokih masa, danas postoje kreatori ukusa. Danas je važna produkcija, a ne melodija i harmonija. Glazbena industrija se pretvorila u industriju zabave. Vrijeme je plug-inova. Rock'n'roll je povezao književnost i glazbu. Taj supkulturni fenomen će se sigurno proučavati kao što se proučavao Homer i Shakespeare

Njegova poruka mladim bubnjarima je sljedeća:

-  Životna realnost je maštovitija od svake mašte i zato ostani dobar čovjek pa i kad ti ne ide.

Joško Radić sa suprugom

Vaša reakcija na temu