Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SPLITSKO LJETO: Uz Mozartov 'Requiem' spomen Petrasovu Maroviću i sustipanskom groblju

SPLITSKO LJETO: Uz Mozartov 'Requiem' spomen Petrasovu Maroviću i sustipanskom groblju

U nedjelju 14. srpnja premijerno će biti izvedena opera Giuseppea Verdija Rigoletto na Peristilu

 Danas je u Atriju HNK Split predstavljena operna premijera Rigoletta kojom će biti otvoreno 65. Splitsko ljeto, te Requiem W. A. Mozarta koji će, u prigodi otkrivanja spomenika pjesniku Tonču Petrasovu Maroviću, biti izveden drugog festivalskog dana.

- Nastojali smo povodom obljetnice ovog veličanstvenog festivala kojeg obožavaju građani, svi Dalmatinci i naši gosti napraviti da jedno dobro, klasično djelo otvori ovogodišnju manifestaciju. Ponosan sam na sve članove Opere, orkestar, zbor i tehniku koja je napravila iskorak. Operu smo prilagodili Peristilu, a ne Peristil izvedbi opere. Mislim da će u redateljskoj koncepciji i glazbenoj izvedbi dokazati da Peristil i velike klasične opere mogu zajedno ruku pod ruku. Nastojat ćemo u buduće da ne ometamo život tog trga i da bude što dostupniji svima. Bilo je predivno jučer na prvoj režijskoj probi, a oko pet stotina zainteresiranih je pratilo istu. Nadam se da će u cijelom ovogodišnjem programu uživati ljubitelji kulture - zaključio je ravnatelj Festivala Srećko Šestan.

U nedjelju 14. srpnja premijerno će biti izvedena opera Giuseppea Verdija Rigoletto na Peristilu. Po prvi put u dugoj tradiciji festivala na toj će amblematskoj pozornici biti izvedeno ovo Verdijevo remek-djelo, jedna od najpopularnijih i najradije slušanih opera u povijesti, prvi dio njegove ‘latinske’ ili ‘romantične’ trilogije. ‬

- Mislim da je Peristil primjeren prostor za jednu tako veliku operu. Akustika je tamo savršena, a volimo kazati kako se tamo osjećamo kao u kazalištu. Jedino mi je žao što tamo stane mali broj gledatelja, oko 400. Prikazat ćemo jednog suvremenog ‘Rigoletta’, ali sa svim tradicijama koje postoje u jednoj tako značajnoj operi. Vrlo sam ponosan na ovo Splitsko ljeto i na tri Verdijeve opere, kao što nam je gradonačelnik obećao prije tri godine. Imali smo ‘Aidu’, prošle godine ‘Nabucco’, a ove godine tri naslova. Hvala Gradskoj Upravi što se dogovorila s poslovnim ljudima na Peristilu i što nam je omogućeno korištenje na mjesec dana. U ovaj teatar došao sam ‘86. godine i bilo je pet naslova na Peristilu, a mislim da i mi sada pomalo rastemo i da ćemo doći u Dane kada se moglo imati više naslova‪ - mišljenja je Ivo Lipanović pod čijim će vodstvom, a u režiji Dražena Siriščevića Rigoletta izvesti Orkestar i Zbor Hrvatskog narodnog kazališta Split te solisti. ‬

U naslovnoj ulozi nastupit će bariton Elia Fabbian, ulogu Gilde tumačit će sopranistica Elena Mosuc, Vojvoda od Mantove bit će tenor Francesco Marsiglia, Sparafucile bas Ivica Čikeš, a Maddalena mezzosopranistica Terezija Kusanović. Osim premijerne, predviđena je još jedna izvedba 17. srpnja.‬

- Kada smo se odlučili raditi ‘Rigoletta’ u današnje vrijeme, ključ je upravo bio u Verdiju. On je pročitao priču koja se dogodila u 16. stoljeću koristeći sve alate 19. stoljeća u kojemu je živio. Danas u 21. stoljeću mi imamo pravo da sa svojim jezikom, svojim alatima, znanjima koje imamo ispričamo priču koja je bezvremenska. Imamo Vojvodu koji je za nas samo jedan moćan čovjek i kojemu nitko ne može stati na kraj, a takvih imamo i danas. Živi u krugu ljudi koji su bahati i bezobrazni, koji imaju osjećaj da sa svojim novcem mogu kupiti cijeli svijet, i takve ljude imamo danas. Imamo Rigoletta koji mrzi taj svijet, a opet mu služi, i takve ljude imamo danas. Imamo dobre i poštene ljude kao što je Gilde koji se ne slažu s tim svijetom, ali danu primjer žrtve da pokušamo promijeniti svijet, ako se s njim ne slažemo. Ako se nećemo žrtvovati, nećemo ni promijeniti svijet -poručio je redatelj Siriščević‪.‬

‘Sjaš, svijetliš, svemiriš me’, stihovi su Tonča Petrasova Marovića koji će krasiti spomenik tom velikom hrvatskom pjesniku. Djelo akademskog kipara Lorena Živkovića Kuljiša istovremeno je i memento uništavanja splitskog groblja Sustipan prije 60 godina. Spomenik će resiti istočni zid groblja, pored ulaza. U prigodi otvaranja spomenika ansambl Opere HNK Split na prostoru nekadašnjeg groblja izvest će besmrtni Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta. Otkrivanje spomenika kojem će slijediti izvedba Requiema dogodit će se ‪15. srpnja‬. Izvedbom će ravnati maestro Ivo Lipanović, a uz Zbor i Orkestar HNK Split kao solisti će nastupiti Antonija Teskera, Bože Jurić Pešić, Terezija Kusanović i Ivica Čikeš. Muzeja Grada Splita, Grad Split i Splitsko ljeto su institucije suorganizatori ovog događaja.

- Podižemo spomenik Tončiju Petrasovu Maroviću i spajamo ga s maestralnim sakralnim djelom ikada napisanim Mozartovu ‘Requiem’. To je počast velikanu koji je umjesto nas prije 60 godina vikao da se ne smije ubiti groblje i memorije. Vjerujem da se s ovim cjelokupnim događajem iskazujemo počast njemu, ali i svim mrtvima koji leže 40 centimetara ispod travnjaka, zaboravljenog Sustipana pod borovima - poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, a s njim se složila i Branka Brekalo, ravnateljica Muzeja Grada Splita.

- Muzej grada Splita nije mogao zaobići 60. obljetnicu od donošenja odluke kojom se devastiralo sustipansko groblje. Emotivno i osobno sam vezana jer znam priču iz prve ruke, ali sam shvatila da je mnogi ne poznaju. Mi moramo čuvati uspomenu na Sustipan koji je bio nekada, a ne samo na ovaj kakav je danas.

Vaša reakcija na temu