Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press EIT Food i Smion traže poduzetnice s interesom za razvoj održivog poslovanja u poljoprivredno-prehrambenom sektoru

EIT Food i Smion traže poduzetnice s interesom za razvoj održivog poslovanja u poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Cilj EWA programa jest smanjiti trenutni jaz među spolovima

Europska organizacija EIT Food i inovacijska agencija Smion ponovno pokreću program Empowering Women in Agrifood (EWA) za podršku projektima u poljoprivredno-prehrambenom sektoru čiji su osnivači žene. Program je postigao veliki uspjeh te je aktivan u 12 zemalja, a dosada je podržao 370 žena poduzetnica u razdoblju od 2020-2023. godine. EIT Food je podržan od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), tijela Europske unije EWA je u potrazi za hrvatskim poduzetnicama koje imaju ideju ili razmišljaju o poboljšanju poljoprivredno-prehrambene industrije. Startup ili projekt vezan uz poljoprivredno-prehrambeni sektor ne smije biti stariji od tri godine.

Cilj EWA programa jest smanjiti trenutni jaz između spolova, gdje žene samo u malo mjeri zauzimaju vodeće uloge u ovom sektoru. Odabrane poduzetnice će tijekom šest mjeseci imati na raspolaganju kontinuiranu potporu kako bi unaprijedile svoje projekte, specijaliziranu online obuku i personalizirano mentorstvo. Osim toga, imat će pristup investitorima, stručnjacima i korporacijama kako bi svoje poslovanje podigle na višu razinu te priliku osvojiti novčanu nagradu do 10.000 eura.

Iako je u Europi više žena (52%) nego muškaraca, poduzetnice predstavljaju tek trećinu samozaposlenih u EU. Zbog različitih čimbenika, poduzetništvo je trenutno privlačnije muškarcima nego ženama.

Prema najnovijim statistikama koje je objavio Europski statistički ured situacija je još nepovoljnija u ruralnim područjima i poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama gdje žene u vrlo malom postoku zauzimaju vodeće uloge. U Europi, žene se nalaze na samo otprilike 30 % vodećih pozicija u poljoprivrednim i stočarskim farmama, s izrazito niskom stopom među ženama iz RIS (Regional Innovation Scheme) regija.

Upravo u ruralnim područjima, ženski kreativni i poduzetnički potencijali su nedovoljno iskorišteni kao pokretači gospodarskog rasta. Zbog toga Europska komisija surađuje s državama članicama EU kako bi se prevladali ti izazovi i potaknulo više žena na pokretanje vlastitog poslovanja.

U sklopu EWA programa, Smion će odabrati 10 sudionica za sudjelovanje u 6-mjesečnom programu koje će im ponuditi personalizirano mentorstvo, sesije umrežavanja, radionice, konzultacije sa stručnjacima i pristup međunarodnoj digitalnoj platformi s mogućnošću osvajanja sredstava do ukupnog iznosa od 10.000,00 EUR (bruto).

Dodatno, svaka sudionica dobit će stipendiju od EIT Fooda u iznosu od 1.000,00 EUR (bruto) za troškove sudjelovanja na programu.

Nakon uspjeha prethodnih izdanja, EIT Food je pokrenuo ovaj program istovremeno u 12 zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Ukrajini i Turskoj. Program traje od lipnja do studenog 2024. godine te je sudjelovanje u potpunosti besplatno.

Prijave su otvorene do 24. svibnja. Više informacija pronađite ovdje.

Vaša reakcija na temu