Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sutivanski književnik Dražen Katunarić postao redovni član HAZU

Sutivanski književnik Dražen Katunarić postao redovni član HAZU

Izabrano je 17 novih članova

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održala je u četvrtak, 16. svibnja 2024., izbornu skupštinu na kojoj je izabrano 17 novih redovitih članova, 6 dopisnih članova i 15 članova suradnika HAZU.

Natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja redovitih članova Hrvatske akademije za redovite članove, odnosno akademike izabrani su: u Razredu za društvene znanosti Robert Matijašić, Jasna Čapo, Nevenka Čavlek i Igor Mikecin, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Nikola Basarić i Hrvoje Buljan, u Razredu za prirodne znanosti Marijan Herak, u Razredu za književnost Helena Sablić Tomić, Miro Gavran i Dražen Katunarić, u Razredu za likovne umjetnosti Gordana Bakić, u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Srećko Bradić, Olja Jelaska i Krešimir Seletković te u Razredu za tehničke znanosti Stanislav Kurajica, Jurica Sorić i Zvonimir Šipuš.

Velika je to i zaslužena počast dugogodišnjem Draženovom pjesničkom, književnom, uredničkom i izdavačkom plodnom radu, kojim je na razne načine obogatio hrvatsku kulturnu scenu. Svojim je posebnim angažmanom na izdavanju monografije 'Sutivan, kulturna povijest' zadužio i svoj voljeni Sutivan, u kojem provodi veliki dio godine u stvaranju novih djela. Jedan od novijih u nizu literarnih uspjeha ostvario je na lanjskoj manifestaciji Croatia Rediviva na kojoj je okrunjen maslinovim vijencem za svoju poeziju pisanu na čakavici. 

'Prizivajući 1861. godinu i našeg utemeljitelja Josipa Jurja Strossmayera, osnaženi izborom novih članova nastavljamo dalje suočavati se sa svim izazovima na cijelom hrvatskom etničkom prostoru', kazao je predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt nakon što je po završetku izbora proglasio novoizabrane članove Hrvatske akademije.

Vaša reakcija na temu