Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović/HNK Split KAKO DALJE? Puljak o stanju u teatru tvrdi jedno, predstavnik 'kuće' u Kazališnom vijeću sasvim suprotno

KAKO DALJE? Puljak o stanju u teatru tvrdi jedno, predstavnik 'kuće' u Kazališnom vijeću sasvim suprotno

'Prema Zakonu o kazalištu stekli su se uvjeti za smjenu', kaže Nejašmić Banić

Gradonačelnik Ivica Puljak se kratko osvrnuo na stanje u teatru, koje se proteklih mjeseci poprilično uzburkalo. Poručio je da intendant Vicko Bilandžić i Kazališno vijeće imaju podršku Grada da nastave pozitivnim smjerom.

- Radit ćemo na tome da se stanje smiri, financijska situacija je dobra i stabilna, saniran je dug koji je ostao iz ranijeg vremena. Za kadrovske i tehničke probleme koji postoje omogućit ćemo kazalištu da ih rješava u hodu - najavio je gradonačelnik. 

 U utorak popodne je nekoliko sati razgovarao s predstavnicima Kazališnog vijeća, izabranih od strane Grada. S predstavnicima radnika i umjetnika u Kazališnom vijeću nije razgovarao.

- Kazališno vijeće je neovisno tijelo, pozivam samo one koji su izabrani od strane Grada. Nemam ingerenciju za druge - obrazložio je Puljak.

Glumac Marjan Nejašmić Banić, predstavnik teatra u Kazališnom vijeću ne slaže se s Puljkom. Dapače. Žao mu je što on i kolegica  Dajana Stolić Bohnert kao predstavnici radnika i umjetnika, nisu bili pozvani na sastanak  ostalih članova Kazališnog vijeća gradonačelnikom Ivicom Puljkom u Banovini. 

- Situacija je poprilično jednostavna, Kazališno vijeće čijih je pet članova imenovao gradonačelnik Puljak, te kolegica Dajana i ja kao osobe 'iz kuće', još krajem veljače jednoglasno, s tim da jedna članica nije bila nazočna, smo odbili programsko i financijsko izvješće intendanta Vicka Bilandžića za 2023. godinu. Nakon toga, ponovno jednoglasno, isto Vijeće nije prihvatilo plan i program za 2024. godinu - podsjeća. 

Napominje kako su se prema Zakonu o kazalištu stekli uvjeti za smjenu intendanta. 

- Kako nas sjećanje služi, ova gradska uprava je još nedavno vrlo rezolutno reagirala pri smjeni prošlog intendanta kojem  nije usvojeno programsko izvješće - jasan je Nejašmić Banić. 

Očekivali su i raspravu na Gradskom vijeću, ali gradonačelnik očito misli drugačije. 

- U kazalištu se već izvjesno vrijeme osjeća nezadovoljstvo, Sindikat HNK Split zatražio je intendantovu ostavku, a i Radničko vijeće je s time suglasno - ističe. 

No, dodaje, ni to nije sve, intendant Festivalskom vijeću ovogodišnjeg i to jubilarnog 70. Splitskog ljeta nije predao plan i program, što je već trebao napraviti.

- Dakle, ako svi, sindikat, Radničko vijeće, te Kazališno vijeće, upozoravaju da problema ima, kako se onda složiti s tvrdnjama intendanta i gradonačelnika da je 'sve u najboljem redu' i da je 'HNK najuspješniji ikad' - zaključio je Nejašmić Banić.

Vaša reakcija na temu