Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Anđela Šćepanović, Toni Šćepanović DA BI NAŠA VALA SJALA Velolučani čistili podmorje Vele Luke

DA BI NAŠA VALA SJALA Velolučani čistili podmorje Vele Luke

Donosimo fotogaleriju

Protekle nedjelje je u organizaciji DSRR Zubatac Vela Luka i Turističke zajednice Vela Luka održana ekološka akcija 'Da bi naša vala sjala'. Riječ je o akciji koja se svake godine u lipnju održava u Veloj Luci, a kojom se čisti podmorje Vele Luke. Volonteri DSRR Zubaca i mještani Vele Luke već tradicionalno godinama sudjeluju u ovoj akciji izvlačeći velike količine otpada iz mora. Već treću godinu za redom ovoj akciji su se pridružili i ronioci DPS Zagreb u suradnji sa Diving Triporte.

U nedjelju se čistilo podmorje uvale Gradina i Zubaća vala, te podmorje Vele Luke, a iz mora je izvađeno oko 6 kubika otpada. Među otpadom je bilo najviše akumulatora, guma, stakla, plastike i cijevi.

Kao i svake godine Komunalne djelatnosti d.o.o. su pružile veliku potporu ovoj akciji, odnoseći otpad na odlagalište otpada, a ove godine su bili i pomoć na moru sa svojom brodicom namjenjenom za ovakve akcije.

Podizanje svijesti o očivanju okoliša i mora već u ranoj dobi

Osim čišćenja podmorja, već treću godinu za redom je održana i ekološka radionica za djecu u suradnji sa Udrugom Miki Trasi iz Vele Luke i DPS Zagreb, a s ciljem podizanja svjesti o očuvanju okoliša i mora već u ranoj dobi. Kroz ovu radionicu, djeca su mogli poslušati koliko je važno paziti na more i prirodu, o važnosti savjesnog odvajanja otpada, a na žalost imali su prilike vidjeti na licu mjesta kakav se sve otpad izvlači iz mora. Slušali su o osnovama SCUBA ronjenja, upoznali su se sa korištenjem ronilačke opreme, disanje uz pomoć regulatora i boca s kisikom koji se koriste pri ronjenju, a osim toga su ove godine imali i priliku zaploviti u staroj tradicionalnoj gajeti koja već godinama sudjeluje u čišćenju podmorja Vele Luke. Također su sva djeca dobili poklone, tj. ronilačke maske i prigodne majice.

Iz mora izvičeno oko 6 kubika otpada

Morsko plave majice s logom akcije dobili su i svi ostali sudionici akcije čišćenja podmorja.

Za sve sudionike organiziran je i zajednički ručak u restoranu Dalmacija gdje su dogovorene i neke nove akcije čišćenja.

Unatoč podatku da je iz mora izvučeno oko 6 kubika otpada, što nije malo, raduje nas činjenica da je ipak u odnosu na prethodne godine količina izvađenog smeća iz mora manja. Nadamo se da će se takav trend nastaviti i u budućnosti. More je neprocjenjivo prirodno dobro od kojeg ovisi opstanak čovječanstva, a mi, kao sadašnja generacija, imamo odgovornost da ga očuvamo čistim za buduće naraštaje.

Samo kroz zajednički napor i odgovoran odnos prema moru možemo osigurati da buduće generacije uživaju u njegovim blagodatima.

Ova akcija je održana uz potporu Županijske Lučke Uprave Vela Luka, Turističke zajenica Dubrovačko Neretvanske županije i INA-e. Te uz medijsku potporu lokalnih radio postaja – Radija Val i Radija M.

Vaša reakcija na temu