Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press FOTOGALERIJA Očišćeno podmorje na Lastovu: 'Smeća je bilo manje nego inače'

FOTOGALERIJA Očišćeno podmorje na Lastovu: 'Smeća je bilo manje nego inače'

Sudjelovalo je 25 ronioca i volontera, pridružilo se i nekoliko lokalnih stanovnika

'Ronimo za čisti Jadran' ekološki je projekt Hrvatskog Crvenog križa, koji je za cilj imao ostvariti suradnju s nacionalnim parkovima, parkovima prirode, lokalnim ronilačkim klubovima i lokalnim stanovništvom. Prva ovogodišnja akcija u njegovu sklopu održana je u Nacionalnom parku Brijuni koncem svibnja, a druga ovog vikenda u Parku prirode Lastovsko otočje, uz sudjelovanje ronioca iz više klubova, volontere i zaposlenike HCK-a i PP-a Lastovsko otočje.

'U suradnji s Parkom prirode Lastovsko otočje i uz pomoć ronioca iz RK-a ADRIATICRO Zagreb, REK HVIDR-a Split, RK-a ZENTA Split, REK-a WLAY Zagvozd i RK-a BUK Banja Luka danas smo čistili podmorje uvala Zaklopatica i Korita. S velikim zadovoljstvom možemo reći da je iz našeg iskustva ovo bila jedna od ljepšihiz razloga što nije bilo puno smeća u odnosu na ono što smo navikli, što govori da nautičari i gosti uglavnom poštuju pravila te da i čuvari dobro rade na prevenciji', rekla je Tanja Marinković, koordinatorica GDCK-a Split. 

Silvana Radovanović, voditeljica Spasilačke službe HCK-a, predstavila je sam projekt koji je ušao u drugu godinu. 

'Projekt 'Ronimo za čisti Jadran' započeo je 2023. i do sad je obuhvatio eko-akcije čišćenja podmorja na tri lokacije: NP Brijuni, NP Kornati i PP Telaščica. Ciljevi su kroz organiziranje ekoloških akcija za prikupljanje otpada s morskog dna doprinijeti uklanjanju i zbrinjavanju morskog otpada te povezivanje i umrežavanje ronilačkih klubova/centara, djelatnika nacionalnih parkova i parkova prirode te lokalnog stanovništva kako bi se osigurala održivost eko akcija i podigla razina odgovornosti za zaštitu okoliša', navela je. 

U lastovskom dijelu akcije ovog vikenda je sudjelovalo 25 ronioca i volontera. Pridružilo se i nekoliko lokalnih stanovnika. 

Vaša reakcija na temu