Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay ŽUTO I CRVENO Slijedi nam vrhunac toplinskog vala. Hladite se, izbjegavajte sunce, pijte tekućinu, a noću maknite jastuke od sebe

ŽUTO I CRVENO Slijedi nam vrhunac toplinskog vala. Hladite se, izbjegavajte sunce, pijte tekućinu, a noću maknite jastuke od sebe

Najtoplije će biti u četvrtak i petak

Osjeća se prvi ovogodišnji toplinski val u Hrvatskoj. Vrućine su krenule početkom ovog tjedna, kada su temperature prekoračile 30 stupnjeva.

Vrhunac toplinskog vala očekuje se krajem tjedna. Stoga se u četvrtak najavljuje umjerena opasnost u većini krajeva, a u petak, kada je izgledno najtoplije u ovom tjednu, opasnost će nerijetko biti velika.

Kako se izračun za toplinski val radi svaki dan, do petka bi opasnost mogla u nekim dijelovima Hrvatske porasti i na vrlo veliku, odnosno na crvenu boju. Prvi dan za koji je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio upozorenje je četvrtak kada umjerena opasnost vrijedi za sve dijelove zemlje osim za širu gospićku regiju. No u petak je za većinu Hrvatske proglašena velika opasnost od toplinskog vala.

Pritom temperatura zraka tijekom noći i jutra u unutrašnjosti neće biti niža od 20 °C, a na Jadranu nerijetko oko 25 °C, moguće čak i malo viša. Najviše se pak dnevne vrijednosti očekuju oko 35 °C, moguće mjestimice i više, blizu 40 stupnjeva. 

Toplinski će se val u većini područja vjerojatno nastaviti i u subotu, no s dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi. Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke, a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

S obzirom na to da pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova, iz DHMZ-a pozivaju na oprez i provedbu preventivnih mjera za zaštitu od vrućina prema preporukama Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.


Foto: DHMZ

Za početak, rashladite svoj dom ili mjesto u kojem boravite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću. To je posebno važno za djecu i osobe starije od 60 godina, a pogotovo ako imate kronične zdravstvene probleme.

Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće). Objesite mokre ručnike kako bi rashladili zrak u prostoriji. No, nemojte zaboraviti da se time povećava vlažnost.

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35  ̊C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine. Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, ali ne naglo.

Naravno, jedna od najvažnijih preporuka je da se nastojite kloniti vrućine. Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana, kao i naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4 i 7 sati.

Naročitu brigu valja posvetiti djeci tako da se dojenčad do dobi od 6 mjeseci uopće ne izlaže suncu i za njih se ne primjenjuju zaštitne kreme. Što se tiče ostale djece, koristite kreme s najvišim zaštitni faktorom. Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti. Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale. Savjet koji noću puno pomaže je da uz laganu posteljinu i plahte, nastojte ne koristiti jastuk kako bi izbjegli akumulaciju topline. U slučaju da ste u priobalju, možda će najbolje osvježenje donijeti noćni zaron u more, da vas ohladi prije sna.

Vaša reakcija na temu