Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MMF Srijeda na 64. MDF-u u Šibeniku

Srijeda na 64. MDF-u u Šibeniku

Donosimo program

U tijeku je 64. Međunarodni dječji festival u Šibeniku. Dva tjedna koliko traje ovo jedinstveno peto godišnje doba djeci i svima koji uživaju u kazališnoj umjetnosti, ne bježe od likovnih izložbi, sudjeluju u cirkuskom showu i rado slušaju dok drugi čitaju, nudi upravo sve to i još više. Ove srijede, u festivalskom programu ponovno će uživati i mališani koji ne mogu do Šibenika, točnije oni u Primoštenu gdje će danas od 19 sati na Trgu Rudina biti izvedene lutkarske predstave. U Šibeniku, u moru poznatih i važnih lica, u festivalskom programu sudjeluje Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova jer osim zabave, 64. MDF njeguje i onu edukativnu notu programa jer pripremati nove generacije za vrijeme koje dolazi nije samo osigurati im kvalitetnu zabavu, već i prostor za intelektualni razvoj. Od srijede 26. lipnja Festival je bogatiji za još jednu međunarodnu suradnju jer će se u Perivoju Roberta Visianija danas raspakirati interaktivni park iz Španjolske.

Prvo pa radionice i likovne izložbe

Standardno u jutarnjem dijelu programa, otvaraju se vrata galerija i muzeja gdje se mogu razgledati divne izložbe. U Galeriji svetog Krševana postavljena je izložba 'Odlazak' umjetnice Anite Celić Cellaujedno i autorice ovogodišnjeg festivalskog plakata. Zatim 'Zaboravljene stvari' s potpisom akademske grafičarke Agate Lučić čekaju vas u Muzeju grada Šibenika, a ne treba zaboraviti ni izložbu učenika s natječaja 'Tri dva jedan – strip je spreman' u Studiju Galerije svetog Krševana, bivša galerija Matija.

Danas je počela likovno – literarna radionica 'Nacrtaj mi priču' koju vodi akademska slikarica, Tisja Kljaković Brajić, umjetnica koja je autorica festivalskog plakata, poznate ilustracije 'Oni' i knjige 'U malu je uša đava'. U Šibeniku je i baletni prvak i koreograf u HNK Ivan pl. Zajca Rijeka, Michele Pastorini koji će djecu povesti na 'Plesno putovanje s Pinokiom', riječ je o jednodnevnoj radionici suvremenog plesa.

Neobična priča Crvenog križa

Od 19 sati počinje drugi dio festivalskog programa rezerviran za program 'Trgovi i ulice', a Festival ponovno ide u gosti. Ovog puta Primoštenu gdje će danas od 19 sati na Trgu Rudina biti izvedene lutkarske predstave 'Priča o kotrljanju' i 'Neka druga predstava' u izvedbi studenata Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka. U Isto to vrijeme u Šibeniku, ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u programu 'Čitaju nam važni Šibenčani' gostuju pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, zatim glumica, casting mangerica i voditeljica Dramskog studija Ivana Jelić, Oriana Kunčić te student režije Lovre Paić, zatim slikarica Dolores Bujas. Na istom će mjestu u isto vrijeme Gradsko društvo Crveni križ Šibenik predstaviti svoju slikovnicu 'Neobično putovanje'. Slikovnicu će predstaviti uz ravnateljicu Antoniju Gregov Jukić, učenici Osnovne škole Jurja Šižgorića iz Šibenika i učiteljica Ivana Guberina. Slikovnice su tiskane na hrvatskom i ukrajinskom jeziku te će se dijeliti djeci prije službenog predstavljanja.

Ključni sati

Pojavljivanje male kazaljke na 19 sati bit će ključno za današnji program na MDF-u jer u to će vrijeme zaživjeti i središnji dio Perivoja Roberta Visianija u čijem gornjem dijelu posjetitelji festivala, mali i veliki, mogu uživati u Sajmu dječje knjige i zabavnom Kaufland kutku. U šibenski park stižu gosti iz Španjolske.

Dragi prijatelji iz Kaatakra borave u Šibeniku do 5. srpnja koliko će dugo biti otvoren interaktivni park 19 do 20 sati. 'Dijelovi, predmeti, stvari koje skupljamo u našoj radionici poslužile su za izgradnju interaktivnih igara koje žele probuditi i produbiti ljudsku znatiželju. Jednostavne igre proizašle su iz inspiracije estetskih i mehaničkih veza koje povezuju sve te stvari. Kape, bicikli, stolice, cijevi, zavojnice, ventilatori… sve može postati igračka i igra! Recicloperats je mali i osebujan primjer kako ono što nam ne treba možemo pretvoriti u nešto pozitivno te shvaćamo da svojim sposobnostima možemo kreirati svoj svakodnevni život', pojašnjavaju.

Sat vremena kasnije, Poljanu ponovno preuzima Triko cirkus teatar i Cirk pozor iz Zagreba sa cirkuskom predstavom 'Bivak' – koja je na glasu kao idealna i za djecu i za roditelje gdje nas dvije vrlo (ne)spretne klaunice uvode u šareni kaunski svijet.

Od danas dio 64. MDF-a su i duo La Papa. Repertoar ovih profesionalnih glazbenika i velikih entuzijasta vrlo je šarolik, odnosno glazba koju izvode pokriva sve od klasike, jazz standarda pa do najnovijeg popa ili rocka te je u njihovoj izvedbi nenametljivog i ugodnog karaktera. La Papa ove godine nudi čak dva programa. Jedan je glazba i ples za djecu s odraslima, a drugi je ples i glazba za odrasle s djecom. Dođite i provjerite sami gdje započinje jedno, a gdje završava drugo. Pronađite ih od 20.45 sati na trgu ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

Standardno odlična ljetna pozornica i filmska Gorica

Od 21 sat na ljetnoj pozornici stanuje 'Pinokio' baletna predstava u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajca, Rijeka. Čarobna plesna avantura za djecu, temeljena na knjizi Carla Collodijaostaje vjerna izvornom zapletu, dodajući dašak humora i mašte te otkrivajući do sada nepoznate elemente priče. Posebno osmišljena za mlađu djecu, ova se predstava izvodi u malim prostorima, stvarajući intimno okruženje koje omogućuje blisku interakciju između izvođača i publike. Ugođaj iz svijeta mašte s puno šarma i humora, neće ravnodušnima ostaviti ni odrasle. Kroz razigranu koreografiju zajedno tragamo za esencijom Pinokijeve avanture i djetetom u sebi. Koreograf, redatelj i dramaturg je Michele Pastorini koji je danas vodio i festivalsku radionicu.

Od 21.15 sati na Gorici se nastavljaju filmske večeri uz projekciju filma 'Mija i ja'. Nastala prema istoimenoj njemačkoj seriji, u kino stiže animirana avantura Mia i ja: Film koja oduševljava čarobnim svijetom vilenjaka, jednoroga i zmajeva. Ono što počinje kao fantastična bajka, za Miju postaje stvarnost: mora pronaći snagu i sposobnost da spasi jednoroge i cijeli svijet. Naime, Mia se s bajkovitim svijetom Sentopija upoznala čitajući knjigu o mitovima, a sada uz pomoć očevog portala ima priliku ući u taj čarobni svijet, a ujedno ga i spasiti. Film je sinkroniziran pa nema strah od jezične barijere koja uostalom nikad nije problem na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku koji po prirodi svog postojanja ruši sve barijere.

Vaša reakcija na temu