Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: TZ Ston Hrvatska treća u Europi prema udjelu kupališnih mjesta s izvrsnom kakvoćom mora i vode za kupanje

Hrvatska treća u Europi prema udjelu kupališnih mjesta s izvrsnom kakvoćom mora i vode za kupanje

Uzorkovanje i laboratorijska analiza se provode svakih 15 dana

Prema najnovijim službenim podacima Europske agencije za okoliš (EEA) iz svibnja 2024., Republika Hrvatske se, prema udjelu kupališnih mjesta s izvrsnom kakvoćom mora i vode za kupanje, u 2023. g. nalazi u samom vrhu, tj. na trećem mjestu u Europi (iza Cipra i Austrije). Pritom je među državama članicama koje imaju izlaz na neko od europskih mora, na vrlo visokom 2. mjestu u Europi (iza Cipra)! Pokazatelj je to dugogodišnjeg kontinuiranog upravljanja kakvoćom mora i voda za kupanje te prije svega očuvanosti morskog okoliša, poručili su iz Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Sezona kupanja u Hrvatskoj službeno je započela 1. lipnja i trajat će do 15. rujna ove godine. Laboratoriji županijskih zavoda za javno zdravstvo 7 obalnih županija će u razdoblju od 20. svibnja do 1. listopada 2024. g. provesti ukupno 10 ciklusa ispitivanja kakvoće mora za kupanje na 1087 točaka raspoređenih duž obale i otoka hrvatskog dijela Jadrana. U ovoj godini je porastao broj točaka za 79 mjernih mjesta, od čega najviše u Zadarskoj županiji.

Uzorkovanje i laboratorijska analiza se provodi svakih 15 dana na svim spomenutim lokacijama temeljem Uredbe o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08). Mikrobiološki pokazatelji koji se prate u moru su Uredbom utvrđene vrijednosti crijevnih enterokoka i bakterije Escherichia coli.

Osim pojedinačnih ocjena (nakon svakog pojedinog uzorkovanja), na kraju sezone kupanja se određuje godišnja ocjena kakvoće mora, koja je u protekloj sezoni 2023. na 951 mjernom mjestu (od ukupno 1008 točaka) bila 'izvrsna' (plavo), na 38 točaka je bila 'dobra' (zeleno), na 6 'zadovoljavajuća' (žuto) te na 13 točaka 'nezadovoljavajuća' (crveno obojeni simbol).

Povodom ovogodišnje sezone kupanja promoviran je i novi prikaz za javnost o kakvoći mora i vode za kupanje u Republici Hrvatskoj na https://vrtlac.izor.hr/kakvoca/. Aplikacija je dvojezična i građanstvo može, u realnom vremenu, sudjelovati putem unošenja komentara i prijedloga te tako aktivno doprinijeti u zaštiti Jadrana i kopnenih voda (na rijekama i jezerima).

Vaša reakcija na temu