Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Nek' se pčele vesele: Postavljanje informativnih tabli na šetnici u kanalu sv. Ante

Nek' se pčele vesele: Postavljanje informativnih tabli na šetnici u kanalu sv. Ante

Zalažu se da se na većini javnih travnatih površina u svibnju obustavi košnja

U svibnju se obilježava Svjetski dan pčela, a povodom ovog važnog dana u ponedjeljak će se na šetnici u Kanalu sv. Ante, u neposrednoj blizini Posjetiteljskog centra, postaviti informativne table u suradnji s dječjim vrtićem Smilje, u sklopu projekta 'Cro Buzz Klima - Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama'.

Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije pridružila se ovom projektu i inicijativi da se na većini javnih travnatih površina u svibnju obustavlja košnja. Razlog je zaštita bioraznolikosti, a posebice kukaca oprašivača (divljih pčela i muha lebdjelica). Te sitne životinje izuzetno su važne za nas ljude. One su jedna od najvažnijih vrsta na svijetu. Njihov glavni zadatak je oprašivanje biljaka. Bez te besplatne usluge morali bismo se odreći skoro trećine hrane, voća, povrća i orašastih plodova. Upravo u svibnju sve cvate i buja i ponuda hrane u prirodi je najobilnija i zato košnja u ovo vrijeme ostavlja negativne posljedice ne samo na oprašivače već i na klimu.

Oprašivanje je ključan proces za razvoj sjemenke i ploda biljke, kao i za razmjenu genetskog materijala. Oprašivači imaju ključnu ulogu u prilagodbi biljnih zajednica na klimatske i druge okolišne promjene, a očuvanje raznolikih zajednica oprašivača je neophodno za otpornost kopnenih ekosustava na klimatske promjene. Klimatske promjene prepoznate su kao jedna od glavnih prijetnji za opstanak oprašivača, uz gubitak staništa, pesticide, patogene i invazivne strane vrste.

Stoga postavljaju informativne table na šetnici u kanalu sv. Ante kako bi brojne posjetitelje i širu javnost osvijestili o ovoj, za čovjeka jako bitnoj temi. 

'Pa nek' se pčele vesele! Osigurajmo im izvor hrane na našim livadama i travnjacima!', poručuju iz Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

Vaša reakcija na temu