Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Facebook screenshot OPREZ! Ribari ponovno ulovili morskog pauna, vrlo ukusnu, ali jako opasnu ribu

OPREZ! Ribari ponovno ulovili morskog pauna, vrlo ukusnu, ali jako opasnu ribu

Sve bodlje na tijelu su joj otrovne

'Upravo je ulovljena još jedna invazivna vatrenjača (Pterois miles) u Jadranu. Ulovio ju je Vanja Kalezić na Luštici u Crnoj Gori. Ulov će biti prijavljen njihovom Institutu u Kotoru Moja prognoza je da ćemo ovo ljeto imati najmanje 10 ovakvih dojava na području južnog Jadrana, a možda i srednjeg. Sve ulove je potrebno dojaviti znanstvenicima'.

Objavio je to Pero Ugarković, zaposlenik splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Facebook grupi Živi svijet Jadranskog mora.

Morski puran, morski paun, morski lav, prugasti kokot ili vatrenjača prvi put je u našem moru uočena i prijavljena 2019. godine. Aklimatizirala se i kao takva postala stalnim stanovnikom Jadrana.Iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo) nedavno su priopćili kako se radi vrlo opasnoj, ali i ukusnoj vrsti.

'Poznata je po štetnosti za lokalne ekosustave. Ozloglašena je zbog svoje izdašne ishrane autohtonim ribljim vrstama, te brzog širenja na koloniziranim područjima Sredozemlja.

Sve bodlje na tijelu su otrovne te se kod uboda javlja izuzetno jaka bol, a mogući su i ozbiljniji simptomi pa se u slučaju uboda preporučuje posjet liječniku. Iz tog razloga ovoj ribi treba pristupiti s oprezom, a posebice u slučaju ulova tijekom ribolova.

Srećom, kao što je slučaj i kod ostalih jadranskih riba s otrovnim bodljama, otrov je termolabilan, što znači da se može neutralizirati toplinom (najbolje utapljajući ubodeno mjesto neposredno nakon uboda u vodi temperature 40-45°C u trajanju 30-90 min uz pažnju da ne dođe do opeklina', uopozorili su iz Instituta.

Vaša reakcija na temu