Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PRVI U HRVATSKOJ: Vodovod i kanalizacija Split provode projekt kibernetičke sigurnosti

PRVI U HRVATSKOJ: Vodovod i kanalizacija Split provode projekt kibernetičke sigurnosti

Za njegovu provedbu namaknuta su europska sredstva

Vodovod i kanalizacija Split prva je komunalna tvrtka u Hrvatskoj koja je aplicirala i dobila europska sredstva za projekt kibernetičke sigurnosti. Riječ je o projektu 'Povećanje kapaciteta ViK-a Split za poboljšanje usklađenosti sa zahtjevima kibernetičke sigurnosti na nacionalnoj i europskoj razini'.

Cilj je razvoj sposobnosti i kapaciteta gradske firme kao operatora ključnih usluga u području upravljanja kibernetičkom sigurnošću. Sve kako bi se što brže odgovorilo na moguće kibernetičke prijetnje, kao i postizanje usklađenosti poslovanja sa zahtjevima kibernetičke sigurnosti koji su definirani na europskoj razini.

Temelj sigurnosti u okviru  završne konferencije projekta, danassu predstavili Toni Jurišić Sokić, voditelj IT sektora komunalne tvrtke i  Saša Jušić, viši stariji savjetnik za sigurnost iz tvrtke  Infigo. 

- Na prvom mjestu je zaštita podataka. S druge strane, sve više se teži digitalizaciji i danas se daljinski upravlja pumpama i vodomjerima. Može se dogoditi da netko iz vanka kontrolira vaše pumpe, ubaci vam neke kemikalije. Opasno je ako haker uspije probiti obranu vodovoda - kazao je Jurišić Sokić.

Rekao je i da se pruža visoki stupanj zaštite te da je do sada bilo manjih hakerskih napada, no srećom bez većih posljedica.

- Nije bitan samo softver nego i edukacija zaposlenika jer bi se moglo dogoditi da antivirusni program ne prepozna opasnost - zadovoljan je IT stručnjak u Vodovodu i kanalizaciji.

Jušić je također naglasio kako je važno da je gradska firma uspostavila i organizacijske mjere i tehnološke alate da mogu biti spremni na eventualne incidente. 

- Nije ključ 'samo' u softveru. Udarili su temelje živog procesa, zdravi sustav da se kvalitetnije obrane dugoročno - predočio je.

EU je, dodao je Jušić, kibernetičku sigurnost prepoznala kao temelj i kroz tu strategiju sada se primjenjuje u praksi zaštita ključne infrastrukture. 

Kroz protekle gotovo tri godine, podvucimo, gradska firma je tako provela program osnaživanja kibernetičke zaštite financiran fondovima Europske unije. Također, osigurala se otpornost na kibernetičke napade, proveli su planove kontinuiteta poslovanja, procjene rizika, uveli novi hardver i softver te proveli edukaciju zaposlenika.

Na završnoj konferencije održana je i zanimljiva panel rasprava na temu 'Kibernetička  sigurnost u vodno-komunalnim tvrtkama' na kojoj su osim Tonija Jurišića Sokića, voditelja IT odjela ViK-a sudjelovali  Saša Jušić, viši stariji savjetnik za sigurnost,  Infigo d.o.o., Mate Ćavarović, direktor, Integra Group d.o.o., Goran Vučica,  Koordinator u  Informatičkoj Referadi Hrvatske vode i Vedrana Franić, Voditeljica Odsjeka za međunarodne i EU projekte Grada Splita.

Svi sudionici naglasili su važnost ulaganja u kibernetičku sigurnost javnih ali i privatnih tvrtki, te su pohvalili sve splitske komunalne tvrke u nastojanju digitalizacije svog poslovanja, te iskorak ViK-a, u korištenju eu sredstava za kibernetičku sigurnost. 

Ukupna vrijednost projekta 'Povećanje kapaciteta ViK-a Split za poboljšanje usklađenosti sa zahtjevima kibernetičke sigurnosti na nacionalnoj i europskoj razini' iznosi iznosi 244.749,42 eura, od čega je, nakon provedenog postupka evaluacije projektnih prijava, VIK-u Split dodijeljena alokacija od 149.909,00 eura EU sredstava u svrhu provođenja tog projekta (61%).

Vaša reakcija na temu