Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Vrgorac zabranjuje korištenje plastične ambalaže!

Vrgorac zabranjuje korištenje plastične ambalaže!

Ante Pranić dao je naputak direktorima trgovačkih društava u vlasništvu grada i javnim ustanovama da vodu serviraju u staklenim bokalima i da koriste staklene čaše

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić danas je direktorima i ravnateljima gradskih ustanova dao naputak o zabrani korištenja plastične ambalaže u gradskim ustanovama kao i na gradskim manifestacijama.

Direktori i ravnatelji koje je Pranić jutros okupio dobili su naputak o prestanku konzumiranja flaširane vode na radnim sastancima u gradskoj upravi te na sjednicama Gradskog vijeća. Umjesto nje bi se ubuduće trebala servirati voda u staklenim vrčevima iz gradske vodovodne mreže.

- Grad Vrgorac zaostaje po pitanju zbrinjavanja otpada, ali ćemo početi od sebe i po pitanju plastike i po pitanju papira, poglavito papira koji je koriste u gradskim tvrtkama i javnim ustanovama. To se nije razdvajalo iako čekamo spremnike za odvojeno prikupljanje otpada koje smo dobili prije godinu i pol dana bespovratnim sredstvima. Želimo početi od sebe, pa sam dao naputak da se iz upotrebe izbaci plastična ambalaža, što na manifestacijama koje se financiraju iz proračuna, što u radu javnih ustanova i trgovačkih društava. Sukladno tome je i dan naputak da se izbjegava korištenje vode u plastičnoj ambalaži i da se umjesto toga koriste stakleni bokali i čaše - kazao nam je Ante Pranić.

Istaknuo je kako imaju dosta naslijeđenih problema i da su jedini grad s problemima i dubiozama prema Fondu za zaštitu okoliša.

- Trudimo se, nedavno smo donijeli Prostorni plan, dvije godine smo radili Studiju procjene utjecaja na okoliš Prostornog plana da bi omogućili reciklažna dvorišta, sortirnicu, reciklažno dvorište za građevinski otpad, ali ne želimo više čekati projekte za koje bi trebali dobiti bespovratna sredstva. Moramo krenuti od sebe, od gradske uprave i tvrtki u gradskom vlasništvu da ćemo promijeniti odnos prema ekologiji. Ne možemo očekivati od građana da razvrstavaju otpad ako mi to samo ne radimo - zaključuje Pranić.

Vaša reakcija na temu