Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot YouTube ZELENI DALMACIJE Naknadu za otkupnu ambalažu treba povećati na 15 centi!

ZELENI DALMACIJE Naknadu za otkupnu ambalažu treba povećati na 15 centi!

Povećanje od 3 centa je sramotno!

Zeleni Dalmacije na samom početkom prošle godine poslali su Vladi i nadležnim ministarstvima zahtjev za promjenu cijene naknade za otkupnu ambalažu pića budući da se ona nije mijenjala od samog uspostavljanja ministrice Dropulić. Prijedlog je iznosio sa 7 centi na 10.

'Već tada smo dvojili je li to realan prijedlog jer nismo ništa znali o skali vrijednosti našeg prijedloga posebno o onima koji se bave prikupljanjem otpada. Krenula su inflatorna gibanja što nam je izazvalo zabrinutost o mogućoj podcijenjenosti naših traženja. Zapravo, postavilo se pitanje cijene rada i cijene otkupa. To je dovelo do pitanja koje dobne skupine ulaze najviše rade i prikupljaju ambalažni otpad?', poručuju Zeleni Dalmacije te dodaju kao su u godinu dana obradili kvartove Spinut, Lovret i Riva.

'Upoznali smo sakupljače i koristili njihova iskustva i procjene. Danas tvrdimo da su oni 'vojska spasa' i da svi zaslužuju nagradu za zaštitu okoliša. Cijena otkupa ambalažnog otpada od 10 centi je mala - treba iznositi 15 centi! Da bi se prikupilo 80 kom. ambalažnog otpada prosječan tragač/tragačica potroši od 3 do 5 sati. Rijetki imaju svoje klijente pa im dostave veće količine ambalaže ali to je samo sezonski. Osim nalaženja otpada važna je i njegova obrada: čišćenja sortiranja, čekanja za predaju,što odnosi sate i sate u ukupnom radu u cijeni rada. Nisu zanemarivi ni uvjeti rada - rad na otvorenome kiše toplotni udari, daleka traženja, higijenski uvjeti, povrede', navode Zeleni Dalmacije.

Ističu i kako otpad prikupljaju najranjivije skupine s malim penzijama, nezaposleni i ljudi s niskim prihodima.

'Žalosno je to da je Vlada tek na kraju godine povisila cijenu a imali su prilike to napraviti i prije ljeta. Povećanje od tri centa je sramotno! Šaljemo im naša saznanja i predlažemo korekciju na 15 centi koja barem malo poboljšava i stimulira prikupljanje. Svjesni smo složenosti određivanja cijene i posljedica po ekonomiju plasmana roba na tržište ali dužni smo stimulirati prikupljanje na isplativ trud, U protivnom smanjit će se interes za potragom a time i veća šteta za okoliš', zaključuju Zeleni Dalmacije.

Vaša reakcija na temu