Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Donieve from Pixabay Znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavili rad koji pomaže u razumijevanju ekologije ishrane dagnji

Znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavili rad koji pomaže u razumijevanju ekologije ishrane dagnji

Objavljen je u prestižnom časopisu Aquaculture

Znanstvenici splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavili su rad koji pomaže u razumijevanju ekologije ishrane dagnji.

U sklopu BiVACME projekta, koji financira Hrvatska zaklada za znanost, istraživanje je obavljeno na širem području ušća rijeke Krke, koje je jedno od najvažnijih područja za uzgoj školjkaša na istočnom Jadranu. Unatoč tome što se radi o gospodarski važnoj vrsti školjkaša, do sada se relativno malo istraživala ekologija dagnji na ovom području.

Znanstveni rad objavljen je u prestižnom časopisu Aquaculture.

'Analiza stabilnih izotopa često je korištena metoda za istraživanje ishrane školjkaša i drugih morskih organizama kao i ukupno razumijevanje morskih hranidbenih mreža. Omjeri stabilnih izotopa dušika i ugljika daju vrijedne podatke o izvorima hrane kao i preklapanju ekoloških (trofičkih) niša.

Analizom stabilnih izotopa dušika i ugljika u tkivu dagnji na istraživanom području utvrđene su značajne prostorne i vremenske razlike u ishrani ove vrste. Od istraživanih lokacija, dvije su bile u samom estuariju rijeke Krke, jedna na području kanala Sv. Ante, te jedna na uzgajalištu u priobalnom području u blizini Tribunja', pojašnjavaju iz instituta.

Analiza stabilnih izotopa dušika u ljušturama relativno je nova metoda i provodi se samo u nekoliko laboratorija u svijetu, uključujući laboratorij Prof. dr. sc. Davida Gillikina s kojim naši znanstvenici imaju uspješnu suradnju. Kako školjkaši polažu ljušturu tijekom cijelog života, ona predstavlja važan arhiv podataka o okolišnim uvjetima. Analiza ljuštura dagnji provedena u sklopu ovog istraživanja pokazala je vrlo sličan signal okoliša kao i analizirano tkivo i time veliki potencijal za daljnja istraživanja.

Rezultati istraživanja doprinose poznavanju mehanizama iskorištavanja hrane, kao i utjecaja koje mikrolokaliteti mogu imati na fiziologiju školjkaša.

Vaša reakcija na temu