Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Citrusna torta s maslinovim uljem

Citrusna torta s maslinovim uljem

Odličan desert uz kavu

Trenuci za predah još su bolji kada se dodatno začine bogatim okusima domaćih poslastica. Spoj slatkoće i agruma, uvijek je odlična kombinacija uz kavu. Posvetite nekoliko minuta za uživanje u kuhinji i pripremanje jednostavne, a ukusne torte, potom svoj desert podijelite s ljudima koje volite, piše Novi list.

Sastojci:

1 ½ šalice bijelog integralnog brašna ili običnog integralnog brašna

2 žličice praška za pecivo

¼ žličica soli

2 žličice limunove korice

¼ šalice svježeg soka od limuna

1 šalica šećera

¾ šalice običnog punomasnog jogurta

3 jaja

½ žličica čistog ekstrakta vanilije

½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Glazura (nije obavezno)

⅓ šalica šećera u prahu (evo kako ga sami napraviti)

2 do 3 žličice svježeg limunskog soka

Upute:

Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Obilno premažite maslacem i pobrašnite tepsiju. U srednje posudi za miješanje umutite brašno, prašak za pecivo i sol.

Ulijte šećer u drugu srednje veliku posudu za miješanje. Naribate 2 žličice korice svježeg agruma i dodajte ga u posudu. Utrljajte koricu u šećer dok šećer ne poprimi boju i miris citrusa.

U šalicu za mjerenje odmjerite ¾ šalice jogurta i iscijedite otprilike ¼ šalice soka od citrusa kako biste dobili 1 šalicu ukupne tekućine. Jogurt i sok, jaja i vaniliju umutite u smjesu šećera dok se dobro ne sjedini.

Lagano umutite suhe sastojke u mokre sastojke, samo dok se ne sjedine. Prebacite se na lopaticu i ubacite ulje. Tijesto će biti sjajno. Ulijte tijesto u pripremljenu tepsiju i zagladite vrh.

Tortu pecite 50 do 55 minuta, ili dok gornji dio ne požuti i dok se stranice ne počnu uklanjati sa stranica posude.

Ostavite da se torta ohladi u tepsiji 10 minuta, a zatim prođite nožem između torte i bočnih strana tepsije da olabavi. Pažljivo preokrenite tortu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Da biste napravili glazuru (nije obavezno):

Izmjerite šećer u prahu u malu posudu. Umutite tek toliko soka od naranče da napravite gustu glazuru koja se lako digne s vaše žice. Prelijte glazuru naprijed-natrag po torti. Glazuri će trebati oko 15 minuta da se stegne, a zatim je spremna za rezanje i posluživanje.

Vaša reakcija na temu