Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Wolfgang&Dolly Na HRT-u počinje prikazivanje serijala o Dalmatinskoj  marendi

Na HRT-u počinje prikazivanje serijala o Dalmatinskoj marendi

Posebna pažnja usmjerena je i na marendaška 'jela na žlicu'

Na Hrvatskoj radioteleviziji, od 23. listopada s početkom u 15.20 sati na HTV 1, kreće emitiranje serijala 'Dalmatinska marenda' kao nastavak istoimenog projekta Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije (TZ SDŽ) koja je glavni pokrovitelj serijala.

U osam epizoda serijala gledatelji će imati priliku putovati kroz Split, Kaštela, Jesenice, Makarsku, Brač, Hvar, Imotsku krajinu i Sinj te otkriti specijalitete karakteristične za svako od ovih mjesta. Filozofija marende i dalmatinskih gastronomskih običaja prikazana je kroz živopisne likove, dugogodišnje ugostitelje i cijenjene kuhare, koji su nastojali što vjerodostonije objasniti pravo značenje marende, točnije približiti gledateljima da se marenda u Dalmaciji ne odnosi isključivo na obrok, već da simbolizira opušteni dalmatinski način života, uživanje u hrani, druženje s prijateljima i obitelji.

Foto: Wolfgang&Dolly

Posebna pažnja u serijalu usmjerena je i na marendaška 'jela na žlicu' koja su tijekom stoljeća othranila brojne dalmatinske obitelji, poput tripica, gregade, pašticade, tingula i slično. Uz sama jela, naglašava se i važnost lokalnih namirnica s ovoga podneblja koja jelima daju autentičnost i prepoznatljivost. Prva epizoda serijala, koja se emitira sutra, prikazuje marendu u Starom Gradu na Hvaru, dok će se preostale epizode prikazivati u narednim danima - 24., 25., 29., 30. i 31. listopada u istom terminu, s početkom u 15.20 sati.  

Projekt 'Dalmatinske marende' TZ SDŽ pokrenula je prije dvije godine s ciljem oživljavanja izvorne dalmatinske kuhinje i običaja koji se vežu uz tradicionalnu dalmatinsku marendu. Jedan od ključnih koraka pri tome bio je uspostavljanje suradnje s ugostiteljskim objektima i OPG-ovima, čime se nastoji vratiti tradicionalna dalmatinska jela u restoransku ponudu kako bi svi posjetitelji mogli uživati u autentičnoj gastronomskoj ponudi. Projekt je promoviran na sajmu FESPO u Zürichu te na posebnim prezentacijama u Münchenu, Essenu, Sarajevu i Pragu, a uskoro će biti objavljena i kuharica Dalmatinske marende s tradicionalnim recepturama. Također, pokrenut je ciklus edukacija za ugostitelje i sve dionike turizma, fokusiran na pripremu jela, posluživanje hrane i održive prakse, a do sada je više od 200 ugostitelja uspješno završilo edukaciju.

Vaša reakcija na temu