Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: ŠKMER Na međunarodnom natjecanju u Nišu ŠKMER-ov mladi chef osvojio dva zlata u juniorskim kategorijama

Na međunarodnom natjecanju u Nišu ŠKMER-ov mladi chef osvojio dva zlata u juniorskim kategorijama

Veliki uspjeh mladog Sinjanina

Sinjski kuhar Marin Vučković (21), inače voditelj radionica za djecu i mlade Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), na međunarodnom 11. Gastro turističkom festivalu u Nišu osvojio je dva zlata u juniorskom dijelu. Natjecalo se stotinjak kuhara iz 13 zemalja u 8  disciplina. Marin je u kategoriji 'Pasta' pripremio tjesteninu agnolotti s gljivama, inače tipičnu za regiju Pijemont u Italiji. U kategoriji 'Meso' predstavio se jelom biftek & kvasac, odnosno mesom odležanom u smjesi s mlijekom u prahu, te posluženom s kremom od preprženih komadića cvjetače uz dodatak kvasca i maslaca. Umak za biftek Marin je radio od karameliziranog luka s vinom.

'U Nišu su nas dočekali raširenih ruku u vrlo ugodnoj atmosferi, a na svakom koraku bio je miris roštilja. Probali smo njihove vrlo ukusne domaće proizvode koje nismo odbijali bez obzira na sitost. U Niš smo stigli iz Sarajeva nakon prezentacije Dalmatinske marende koje ŠKMER održava s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije. Zbog graničnih prijelaza nisam smio nositi nikakve proizvode za natjecanje. Stoga su se moja jela bazirala na namirnicama koje mogu nabaviti u tom podneblju. Vrijeme za pripremu jela je dosta kraće nego na dosadašnjim natjecanjima u kojima sam sudjelovao - 30 minuta, pa sam bio primoran izabrati jednostavnija jela i bazirati se više na ukus što je, uostalom, i najbitnije. Od pripreme prije natjecanja smio sam samo oguliti povrće i zamijesiti tijesto za tjesteninu. Tako da sam i dosta žurio s kuhanjem kako bih sve stigao na vrijeme', ispričao je Vučković.

Ovo mu je osma zlatna medalja. Bio je juniorski prvak Dubrovnik Royal Gourmeta 2024. te dva puta drugi na Biseru mora u kategorijama za kuhare do 21 godine starosti. Iza njega je školovanje u Sinju, prakse po dalmatinskim restoranima i hotelu u Portugalu, deseci radionica, kulinarskih treninga i tečajeva u ŠKMER Akademiji. Marin se već priprema za San Pellegrino natjecanje gdje se natječu perspektivni i talentirani mladi kuhari svijeta do 30 godina u organizaciji poznatog talijanskog brenda vode.

'Završio sam u Sinju za turističko-hotelijerskog komercijalista, no, cijeli život sam volio kuhanje i želio se time baviti. U obitelji se nitko nije time profesionalno bavio, već sam kao i svi učio od majke. Tijekom školovanja sa 16 godina odlazim na prvu sezonu u restoran 'Aequum' na Čiovu, a tako sam nastavio i svih idućih godina tijekom ljetnih praznika; radeći i učeći se poslu u stvarnom radnom okruženju. Bio sam i u Portugalu u sklopu programa Erasmus te radio u hotelu 'O cante', gdje sam podosta naučio o samoj zemlji, a što mi je bilo iznimno značajno, i o njihovom kulinarstvu', ispričao je Vučković.

Kako bi ispunio svoju želju, u ŠKMER Akademiji se prekvalificirao u kuhara, a zatim je prošao i druge edukacije pod vodstvom masterchefa Željka Nevena Bremeca i chefa Petra Vlaka, koji je također u Nišu prije dvije godine osvojio zlato, kako bi upoznao tehnike i koncepte majstora gastronomije, kao i organiziranja posla u profesionalnoj kuhinji.

'Od edukacija sam prošao jednodnevne tečajeve, višednevne treninge i master classove, bilo je tu raznih tema i metoda jer današnje kuharstvo zahtijeva svestranost i neprestano usavršavanje koje prati svjetske trendove', dodao je Vučković.

Vaša reakcija na temu