Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay POSTANITE BOLJI KUHAR: 12 najčešćih grešaka koje radimo u kuhinji

POSTANITE BOLJI KUHAR: 12 najčešćih grešaka koje radimo u kuhinji

Ako ih znate prepoznati, lako ih je izbjeći

Od premalog soljenja do rada s tupim nožem, neke pogreške je prilično lako izbjeći u kuhinji, ako znate na što trebate paziti.

Svi volimo dobivati ​​kuhinjske savjete, one male trikove koje bismo trebali raditi kako bismo bili bolji kuhari. Ali, ponekad su važne i stvari koje bismo trebali prestati raditi, piše NBC News.

Donosimo vam 12 uobičajenih kuhinjskih pogrešaka i kako ih lako ispraviti.

1. Ne čitanje recepta do kraja

Prije nego počnete kuhati, provjerite imate li:

a) sve sastojke, 

b) razmislite o vremenskom rasporedu koraka i 

c) potražite upute koje bi mogle biti zbunjujuće. 

Na ovaj način nećete zateći sebe kako užasnuto buljite u recept kada se pojave riječi 'marinirati preko noći' ili 'ohladiti najmanje četiri sata' u istom trenutku kada vaša djeca viču: 'Što ima za večeru?'

2. Korištenje premalog alata

Jeste li ikada pokušali mijesiti tijesto u premaloj zdjeli? Prebaciti složenac u preusku posudu za pečenje? Isjeckati pola kilograma špinata na maloj dasci za rezanje? Prerezati tikvu nožem za guljenje povrća? Veće je uglavnom bolje kada je u pitanju priprema za kuhanje. To znači manje nereda, manje prelijevanja u pećnici i, često, više sigurnosti.

3. Bez pripreme sastojaka

Kako se budete osjećali ugodnije u kuhinji, naučit ćete obavljati više zadataka, pa ćete mljeti svježe začinsko bilje dok se nasjeckani luk prži. Ali, ako još uvijek 'učite zanat', pripremite sve sastojke i pripremite ih za upotrebu prije nego počnete kuhati. Francuzi ovo zovu 'mis en place' ili sve na svom mjestu. To znači da kada recept kaže, 'dodajte luk, češnjak i origano u tavu', luk se nasjecka, češnjak se samelje, a listovi origana se skinu sa stabljike prije nego počnete kuhati.

4. Rad s tupim nožem

Oštri noževi su sigurniji od tupih koji klize i klize. Ako nemate alat za oštrenje noževa ili se bojite zadatka, 'postoji mnogo trgovina i usluga koje vam mogu pomoći', kaže Alison Cayne, osnivačica škole kuhanja Haven's Kitchen u New Yorku. 

'Od tebe se ne očekuje da znaš kako se oštri nož!', dodaje. 

Mnoge trgovine kućanskim aparatima naoštrit će noževe, a možete potražiti i druga mjesta na internetu.

5. 'Petljanje' s hranom dok se kuha

'Ostavi to!', kaže Cayne. 

'Toliko ljudi osjeća potrebu za bockanjem, miješanjem i prevrtanjem prerano. Neka vaše meso pougljeni na roštilju prije nego što ga pokušate okrenuti. Pustite da se vaša brokula proprži u tavi prije nego je preokrenete', dodaje. 

Tek nakon što je hrana neko vrijeme izložena izravnoj toplini, posmeđit će i karamelizirati se.

6. Držite se predloženog vremena kuhanja na pakiranju

'Kada kuham tjesteninu kod kuće, nikad se ne pridržavam vremena kuhanja na pakiranju. Obično ga kuham dvije minute manje. Na ovaj način, nakon što ga procijedite i malo odstoji, neće se prekuhati', kaže Bill Telepan, glavni kuhar u restoranu Oceana u New Yorku.

'Još bolje', kaže on, 'ako malo nedovoljno kuhanu tjesteninu stavite izravno u umak i pustite da lagano kuha minutu ili dvije, tjestenina će biti bolja.'

7. Prekuhavanje

Ne zaboravite uzeti u obzir 'preneseno kuhanje' - činjenicu da će se hrana nastaviti kuhati kada je maknete s vrućine. Kod mesa se često raspravlja o prenesenom kuhanju, budući da će unutarnja temperatura mesa nastaviti rasti čak i nakon što ga izvadite iz vruće tave. Svinjski odresci mogu postati suhi i žilavi, iako su bili netom gotovi i sočni No, preneseno kuhanje također se odnosi na puno drugih namirnica, uključujući peciva i povrće. Pečene šparoge koje izađu iz pećnice mekane mogu postati premekane dok odstoje, stoga ih izvadite nekoliko minuta prije nego što su pečene koliko želite.

8. Rezanje mesa prije nego se ima priliku odmoriti

Ostavljanje meso da malo odstoji nakon što se ukloni sa štednjaka, roštilja ili pećnice ne samo da dopušta da se kuha do kraja, već osiguravate da sokovi ostanu unutra, gdje im je i mjesto. Kada se meso kuha, njegova se proteinska vlakna skupljaju, a ako ga odmah zarežete, neće imati priliku opustiti se i ponovno apsorbirati sokove. Ovo je razlog zašto možete rezati odrezak odmah s roštilja i vidjeti ga savršeno pečenog do prekrasne pečenosti ili srednje pečenosti, a zatim nekoliko minuta kasnije izgleda da je izgubio svoju ružičastu nijansu, a sav njegov sok je na dasci za rezanje . Pustite debele odreske da odstoje 8 do 10 minuta prije rezanja. Velika pečenja ili cijela perad trebaju odmarati između 20 i 30 minuta prije rezanja. Ovo se može činiti dugo, ali budite uvjereni da će meso još biti toplo.

9. Ometanje

Dana Cowin, glavna urednica časopisa Food and Wine Magazine i autorica knjige 'Mastering My Mistakes in the Kitchen', podijelila je savjet nakon rada s brojnim kuharima i stručnjacima.

'Evo što sam naučila NE raditi: ne dajte se omesti. Nemojte odgovoriti na svoju e-poštu, pomoći djetetu oko zadaće ili čitati novosti dok kuhate. Kad ste rastreseni, tada pinjoli izgore, maslac pocrni, karamela se stvrdne, piletina se osuši, obrok se uništi', kaže.

10. Začinjavanje jela samo jednom

Nemojte samo posoliti luk koji pirjate za umak i misliti da je to to. Naprotiv, nemojte odraditi cijeli recept za umak i dodati sol na kraju. Dodajte malo soli i prilagodite ostale začine dok kuhate jelo, kušajući dok pravite, ako je moguće.

11. Zaboravljate posoliti vodu za kuhanje

Dodajte sol u vodu - bilo da se radi o tjestenini, povrću, škampima ili piletini - sve dok ne postane slana. Vaša hrana neće za kratko vrijeme upiti svu tu sol, ali će postati začinjena i ukusnija. Za tjesteninu, žitarice ili neko povrće poput krumpira, ovo stvarno čini razliku jer škrob upija slanu vodu dok se kuha.

12. Štedite na vremenu potrebnom za potpuno prethodno zagrijavanje pećnice

Zvučni signal koji pokazuje da je vaša pećnica postigla željenu temperaturu vjerojatno je malo preuranjen, kaže Dorie Greenspan, autorica kuharice 'Everyday Dorie: The Way I Cook'. 

Greenspan kaže: 'Osoba koja popravlja pećnice jednom mi je rekla da kad svjetlo na mojoj pećnici pokaže da je dosegla temperaturu, trebam pričekati još 15 minuta prije nego što stavim ono što pečem. Pećnici je potrebno to vrijeme kako bi bila doista na temperaturi i kako bi mogla zadržati temperaturu kada otvorite vrata. To je posebno važno kod kolačića jer se peku tako kratko.' 

Ona savjetuje da u pećnici držite termometar.

Vaša reakcija na temu