Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay TRI RECEPTA Svjetski je dan čokoladne torte

TRI RECEPTA Svjetski je dan čokoladne torte

Isprobajte

Na današnji dan slavimo Svjetski dan čokoladne torte. Prvi recept za tortu od čokolade pojavio se 1847. u kuharici Elize Leslie. Kroz godine mijenjale su se verzije i sastojci omiljenog deserta. Početkom dvadesetog stoljeća čokoladna 'kraljica' postaje uvriježeni svakodnevni recept i najdraži zalogaj mnogih, pišu 24 sata

Jednostavna čokoladna torta bez pečenja

Svi poznajemo ponekog strastvenog ljubitelja čokolade. Možemo ih nagraditi ovom jednostavnom poslasticom, za koju nam ne treba pećnica, a vrlo je praktična i ukusna.

Sastojci: 

Biskvit: 15 komada keksa, 2/4 šalice rastopljenog maslaca, 2 žlice kakaa, 1 šalica tamne čokolade

Za kremu: 3 šalice slatkog vrhnja, 2 žlice maslaca, 2 šalice tamne čokolade

Priprema: U sjeckalicu ubacite vaše kekse, kakao i rastopljeni maslac. Kada dobijete jednoličnu, usitnjenu smjesu možete se zaustaviti i pri samom kraju dodajte čokoladu pa samo još nekoliko sekundi obradite kako bi se sastojci sjedinili. Dobivenu smjesu raspodijelite po vašem kalupu. Pripremite posudu u koju ćete ubaciti slatko vrhnje, dvije žlice maslaca te je ugrijte dvije minute u mikrovalnoj. Kada izvadite posudu, u toplu smjesu dodajte kockice čokolade te neprestano miješajte dok se čokolada ne otopi. Kremu koju dobijete izlijte preko biskvita i poravnajte. Vašu tortu ostavite u hladnjaku najmanje dva sata prije posluživanja. Kada izvadite tortu možete je poslužiti i po želji uz omiljeno šumsko voće, šlag, posuti kakaom, najdražim preljevom i slično.

Čokoladna topla fantazija

Bogat i topao okus ove torte neće vas ostaviti ravnodušnima. A ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena, ne morate dugo čekati kako biste zagrizli rapsodiju okusa, a ništa manje ukusna nije ni kada je hladna. Iako izgledom podsjeća na pitu, neka vas to ne zavara jer punoća okusa ove torte je i više nego zasitna. 

Sastojci: 300 g mliječne čokolade, 300 g čokolade za kuhanje, 250 g maslaca, 6 jaja, 3 žlice šećera, 2 žlice brašna, 2 vanilin šećera

Priprema: Mliječnu, čokoladu za kuhanje te maslac ubacite u posudu te sve otopite na pari, najjednostavnije je staviti posudu na drugu posudu u kojoj vrije voda. Otprilike 15 minuta će vam trebati za otopiti ovu količinu čokolade. Jaja, šećer, dvije žlice brašna i vanilin šećer pjenasto zamiješajte te dodajte prethodno rastopljenu smjesu od čokolade i maslaca. Ulijte smjesu u kalup za torte i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 160 ˚C na 30 minuta. Kad je torta pečena, ostavite je da se ohladi otprilike pola sata, a zatim je narežite i servirajte sa šlagom, po želji. Iako se preporučuje jesti topla, jednako je ukusna i kada se ohladi.

Sacher torta

Čokoladu volimo svi tako da su kolači u kojima je ona glavni sastojak izuzetan doživljaj i za najizbirljivija nepca.

Sastojci:

Biskvit: 75 g šećera, 1 vrećica vanilin šećera, 145 g maslaca, 6 jaja, 150 g čokolade za kuhanje, malo soli, 50 g šećera u prahu 150 g pšeničnog oštrog brašna, 1 žličica praška za pecivo

Premaz: 200 g džema od marelice 

Glazura: 60 g maslaca, 200 g čokolade za kuhanje

Priprema: Pripremite duboku zdjelu u koju ćete staviti šećer, vanilin šećer i omekšali maslac koje ćete prve pjenasto izmiješati, a zatim dodajte žumanjke i ponovite postupak i dobro izmiješajte. Čokoladu otopite na pari i polako je dodajte u pripremljenu smjesu neprestano miješajući. Posolite malo vaše bjelanjke i istucite ih u čvrsti snijeg pa im dodajte šećer u prahu i opet istucite. Trećinu snijega lagano umiješajte u pripremljenu smjesu, a u ostatak umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo pa i njega polako dodajte i umiješajte u smjesu. Kalup premažite maslacem i prosijte ga malo brašnom. Ulijte pripremljenu smjesu, ravnomjerno je rasporedite i pecite 45-50 minuta na 180 °C. Ispečenu tortu pustite da se ohladi u kalupu, a potom je prerežite vodoravno na dva dijela. Zagrijte džem od marelica na laganoj vatri kako bi se otopio. Polovicu džema prelijte po donjoj polovici torte, poklopite gornjim dijelom i premažite ostatkom džema. Tortu ostavite u hladnjaku na 30-ak minuta. Za glazuru rastopite maslac, lagano ga miješajte dok ne zakipi, a kad se počne pjeniti maknite ga s vatre, dodajte mu čokoladu iskidanu na komadiće i miješajte dok se ona u potpunosti ne otopi. Glazuru prelijte preko torte i ostavite da se malo stvrdne. Ubacite zatim vašu tortu u hladnjak na otprilike 2-3 sata. Kriške torte narežite i ukrasite šlagom, po želji.

Vaša reakcija na temu