Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Cijene su u odnosu na rujan prošle godine porasle za 1,6 posto

Cijene su u odnosu na rujan prošle godine porasle za 1,6 posto

Podatke je objavio Državni zavod za statistiku

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u rujnu 2024. u odnosu na rujan 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 1,6 %, dok su u odnosu na kolovoz 2024. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,3 %, objavio je Državni zavod za statistiku.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa promjene za Usluge iznosi 6,2 %, za Hranu, piće i duhan 3,2 %, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 0,6 %, a za Energiju -7,3 %.

Porast stope promjene na mjesečnoj razini procijenjen je za komponente Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,9 %, te Hrana, piće i duhan, za 0,2 %. Istodobno je, prema prvoj procjeni, pad stope procijenjen za komponente Energija, za 2,0 %, te Usluge, za 0,7 %.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u rujnu 2024. prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 16. listopada 2024.

Vaša reakcija na temu