Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT FUCHS: Mogući su punktovi za učenike u kontejnerima, a za maturante besplatna priprema za maturu

FUCHS: Mogući su punktovi za učenike u kontejnerima, a za maturante besplatna priprema za maturu

Na potresom pogođenom području od 58 obrazovnih objekata, u 17 je nastava odgođena na dva tjedna, kazao je ministar

Krenulo je drugo polugodište, nekima je to značilo povratak u škole, nekima nastavak online nastave, a neki učenici i profesori još minimalno dva tjedna ne moraju razmišljati o nastavi u bilo kakvom obliku jer imaju druge brige, npr. kako osigurati krov nad glavom. O svemu tome u Intervjuu tjedna Media servisa Andrea Barać je razgovarala s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom.

Osim u Sisačko-moslavačkoj županiji, nijedna škola u Hrvatskoj nije izuzeta iz utvrđenog pravila da sa školama po A modelu kreću svi učenici razredne nastave i maturanti, a ostali online. Oni koji su došli u škole, ministar kaže da se nada da su svi odradili vježbu evakuacije u slučaju potresa. Na pitanje kada možemo očekivati povratak i učenika viših razreda na A model izvođenja nastave, odgovorio je: 'Nadamo se da ćemo se vratiti tom obliku čim prije. Ovo je sad jedna mjera opreza da idemo polagano, postupno. Naravno da smo to komunicirali s Nacionalnim stožerom. Brojke se popravljaju, no budimo i dalje odgovorni kakvi smo bili u zadnjih mjesec dana'.

Rekao je da se ni prijašnje odluke nisu donosile na nacionalnoj razini, pa tako neće ni odluka da se viši razredi vrate u škole. Sve će ovisiti o epidemiološkoj slici županija.

- To je imalo i ima još uvijek  itekako opravdanja. Negdje gdje je situacija bitno boja, hajmo pustiti djecu u školu. Školske institucije se zadnje zatvaraju u ovakvim rigoroznim epidemiološkim mjerama, ali se jednako tako i prve olabavljuju i popuštaju u onom trenutku kad dolazi do relaksacija ovakvih mjera - kazao je.

Na potresom pogođenom području od 58 obrazovnih objekata, u 17 je nastava odgođena na dva tjedna. Fuchs kaže da su djelatnici Ministarstva konstantno na terenu i da prate situaciju.

- I neke druge škole su sigurno mogle pristupiti eventualno online nastavi što se tiče tehničkih stvari, međutim imamo dodatno opterećenje, a to je da imamo na određeni način i problema s nastavnicima. Po zadnjim informacijama 222 nastavnika su otišla na neko drugo mjesto i oko 1500 do 1600 učenika - istaknuo je.

Uvidom u stanje, je li realno očekivati da na tom području krene nastava za 14 dana?

- Što se tiče građevina, neke su stvari organizacijski već i postavljene u smislu da se pripremi princip koji je primijenjen u Zagrebu - da u jednoj školi budu dvije škole. To je moguće napraviti u dva tjedna, pogotovo u onim objektima koji su sigurni. Kad se nastavnici vrate i budu ponovno sposobni u punom smislu obavljati svoje dužnosti,  škola će krenuti. Mislim da je za da dovoljno 14 dana - tvrdi. 

Na opasku da će učenicima koji su, primjerice u kontejneru s još nekoliko članova obitelji, biti teško pratiti online nastavu, ministar je rekao: 'Naravno da je to problem, međutim mislim da je bolje da neko dijete i u kontejneru pohađa nastavu, koja sigurno nije one kvalitete kao uživo, kao što nije ni online nastava iste kvalitete. Ako već imamo ovakvu situaciju onda je puno bolje da i u takvim uvjetima pohađa školu, nego da uopće ne pohađa'.

Moraju prikupiti i podatke koliko je takvih učenika, a jedan od možebitnih planova je kaže da se eventualno postave punktovi, gdje bi onda možda više učenika moglo doći i to sve zavisi od toga gdje su oni locirani.

Što se tiče državne mature, Fuchs tvrdi da su u kontaktu s NCVVO-om, da za sada sve ide po inicijalnom planu, no kaže da postoje i rezervni planovi, ali nije otkrio kakvi. Samo što se tiče maturanata na potresom pogođenom području kaže: 'Definitivno smo odlučili, to jest bit će pojačana potpora maturantima ili onima koji polažu državnu maturu iz ovih dijelova koji su zahvaćeni potresom, gdje je nastava odgođena i gdje će se određeni period nadoknađivati. Ministarstvo će osigurati i omogućiti besplatnu potporu dodatnih priprema'.

Najbolja varijanta financiranja primjerice seizmološke ili geološke službe i kapitalne opreme je preko EU fondova, tvrdi ministar koji je potom objasnio zašto prije deset godina u njegovom ranijem mandatu nisu stigli novi seizmografi i akcelerografi.

- Činjenica je da sam bio ministar prije deset godina, kada smo u varijanti rebalansa proračuna smanjili za 100 tisuća kuna financiranje Seizmološke službe, kao što smo smanjili sve ostale u Hrvatskoj s obzirom na to da je tada bila recesija. Dakle nije bila obustavljena nabavka instrumenata, nego jednostavno onaj dio novca koji je išao za pojedine korisnike - kaže.

Što se tiče cijepljenja prosvjetara protiv koronavirusa, kaže da nisu provodili anketu pa ne znaju koliki je interes, a sindikatima koji su apelirali da se uvrste u prioritetnu skupinu poručuje da su od početka u drugoj skupini i da nisu dobro pročitali plan cijepljenja. A Fuchsu slijedi uskoro i docjepljivanje.

- Svatko od nas je dobio kartončić na kojemu je pisalo kada se treba primiti druga doza cjepiva - kaže.

Hoćete vi ministri zajedno pred kamerama?

- Ne vjerujem, mislim da više nema potrebe - odgovorio je.

Osvrnuo se i na situaciju Sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića i 25 godina boravka u državnoj kući koju trenutno ne plaća i koju je naveo u imovinskoj kartici kao dar, što se ispostavilo netočnim.

- Sigurno da je dug period 25 godina. Koji put izlaze i nekakve dodatne čudne informacije. To sigurno nije nešto što je ugodno. Mislim da je dobar dio toga izašao van u svjetlu lokalnih izbora. On nije uzurpirao tu kući, on ju je dobio na korištenje. Do trenutka dok se ne raščisti situacija, teško je davati bilo kakve prognoze - zaključio je.

Vaša reakcija na temu