Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Gradonačelnica Supetra u Saboru: 'Demografija za HDZ i DP znači provođenje talibanizacije Hrvatske'

Gradonačelnica Supetra u Saboru: 'Demografija za HDZ i DP znači provođenje talibanizacije Hrvatske'

'Ruše prava žena'

Ivana Marković, SDP-ova saborska zastupnica i gradonačelnica Supetra, u Saboru je održala svoj prvi slobodan govor, a govorila je o položaju Dalmacije i Dalmatinaca, problemima s kojima se susreću i zanemarivanju od strane Vlade, posebno kada je u pitanju razvoj infrastrukture. Evo što je sve kazala:

'Dalmatinci su se uvijek borili za svoj život. Bili ribari, težaci, poljoprivrednici, radnici, sportaši, glazbenici... Kroz stoljeća dalmatinske ljude je tukla  filoksera, nerentabilna poljoprivreda, slaba povezanost, a s obzirom na sve to dalmatinski je čovjek zaradu morao potražiti u tuđini. Oni koji su otišli za poslom, na studij, ostali su, neki su se vratili, a neki sanjaju da će se vratiti. Bez obzira gdje se nalazio Dalmatincu je Dalmacija uvijek u srcu, jer kako se ono kaže - dom je tamo gdje je srce.

Dalmacija je dala mnogo velikana, Marulića,Tijardovića, Smoju, Olivera, Ivaniševića... popis je predug. Dalmatinci su temperamentni, moderni, konzervativni, antifašisti u vječnoj borbi za ljudska prava i slobodu, za bolji život regije koja je oduvijek bila razmeđe između Mediterana i Srednje Europe i ta otvorenost prema svijetu nas obilježava.

Svi mi kojima je Dalmacija dom, ne mjesto za odmor nego istinski dom, u srcu želimo vidjeti Dalmaciju kao jednakovrijednu, naprednu i progresivnu regiju, a ne mjesto koje se prazni zimi, a eksplodira u ljetnom periodu. Međutim, ona je danas sve osim toga. Dalmacija je navikla da se o njoj odlučuje i trguje s one strane tunela pa su svi naši najvažniji resursi, pomorsko dobro, more, luke šume i državno zemljište pod upravljanjem centralne vlasti i ona odrađuje kako i na koji način upravljati. 

Politika centralizacije HDZ-a je uništila Dalmaciju i za svaku sitnicu u upravljanju gradovima i općinama treba potegnuti za Zagreb. Državne ceste su nikakve, na njima ljudi ginu radi neulaganja, pomorsko dobro nije ucrtano pa se zloupotrebljava, zdravstveni sustav je pred kolapsom, nema zdravstvenog kadra jer nema strategije privlačenja kadrova u ruralnim i otočnim sredinama, na otocima djeca nemaju pedijatra, žene nemaju ginekologa, a svima su puna usta demografije koja za HDZ-DP znači provođenje talibanizacije Hrvatske rušenjem prava žena, a ne istinskim promjenama.

Od početka ove godine u Hrvatskoj je na snazi strategija razvoja održivog turizma te bi desetljeća koja slijede trebala biti razdoblje prilagodbe. Biznis s turizmom je ogroman, čak 19,6 % BDP-a dolazi od turizma te puni državni proračun, ostavljajući za sobom smeće, apartmanizaciju, nelegalnu gradnju s kojom se država ne zna boriti, a i visoke cijene hrane.

Da bi uspjeli kao regija koja će živjeti i razvijati se od turizma potrebno je prvenstveno razmišljati o dobrobiti i kvaliteti života lokalnog stanovništva, o  preopterećenosti infrastrukture, pogotovo prometne koja je svakodnevni život učinila nemogućim. Normalan odlazak doktoru tijekom ljetnog period npr. s otoka je nemoguća misija.

Dok apartmanizacija buja, cijene stanova su otišle u nebo i mlada obitelj ne može osigurati kupnju stana, a jednostavan primjer nepravde s obzirom na područje u kojem živimo je i kada poskupi struja jer nije isto za Dalmatince u odnosu na ostatak Hrvatske jer u Dalmaciji nema plina.

Split kao drugi najveći grad u Hrvatskoj, za nas Dalmatince i drugi dom, ponovo nema predstavnika u Vladi, a baš bi ga trebao imati i to u najvažnijim resorima kao što su infrastruktura i promet ili EU fondovi, da Dalmacija napokon dobije što je zaslužila. S druge strane, Dalmacija je dobila ministra turizma što je dobro te očekujemo da ona strategija s početka govora bude implementirana, ali ne očekujemo puno od ove Vlade kao ni do sada. 

HDZ-ovcima bi trebalo 100 godina da bi se oprali od sustavnog ignoriranja razvoja Dalmacije koja im je dobra samo na kraju sezone da se pohvale brojevima gostiju. Kao da je to jedino što želimo! 2016. godine ministar Butković je u Splitu kazao: 'Brza cesta Solin-Omiš je apsolutni prioritet'. Ceste još nema.

Prije izbora mogli smo slušati snimku u kojem Plenković ističe nezadovoljstvo i kaže 'U 8 smo sve napravili. Sve. Sve što god se da'. Tamo bi trebali dobiti sve. Znači, politika se ne vodi na dobrobit građana već kupuju naklonosti birača. A gdje smo mi tu?

Dalmacija zaslužuje pravi regionalni prioritet u Hrvatskoj ali i u Europskoj uniji kao jedan od najstarijih regionalnih pojmova u Hrvatskoj! Živjela Dalmacija!', zaključila je Marković.


Vaša reakcija na temu