Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Otvoreno / HRT Kerum u Otvorenom: 'Koalicijski partneri sve dogovaraju, tako se to radi'

Kerum u Otvorenom: 'Koalicijski partneri sve dogovaraju, tako se to radi'

'Važno je da u tome nitko ne ide izvan okvira zakona', kaže Kerum

Tema večerašnjeg Otvorenog na HRT-u je politička korupcija, prenosi Index

Kako spriječiti političku korupciju? Kako će HDZ riješiti aferu koja trese Zagorje? To su teme o kojima će se večeras govoriti u emisiji Otvoreno HRT-a. U studio je kao gost pozvan i bivši gradonačelnik Splita Željko Kerum

Za one koji se ne sjećaju, Kerum je u vrijeme dok je bio na čelu Splita kažnjen zbog namještanja poslova svom prijatelju u aferi Vrtići. Također, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo ga je zato što nakon prestanka saborskog mandata nije predao imovinsku karticu. 

Keruma je nedavno Marijana Puljak javno prozvala da je 'korupcijom, klijentelizmom i političkom trgovinom upropastio Split, kao što je upropastio i svoje tvrtke, zaposlenike i tvrtke svojih dobavljača'.

U emisiji Otvoreno na temu korupcije gostuju još i Siniša Hajdaš Dončić (SDP), Josip Borić (HDZ), Zlatko Hasanbegović (DP) i Nikola Grmoja (Most).

Emisiju je otvorio Kerum. 

'Ni u jednoj državi ništa nije prošlo bez trgovine, ja smatram da je ovo bio dogovor', rekao je Kerum. 

'Koalicijski partneri sve dogovaraju. To je standard. To je normalno i to je ok, tako se mora raditi, drugačije ne ide. Važno je da u tome nitko ne ide izvan okvira zakona', kaže Kerum.

Tvrdi kako ništa nije išlo izvan zakona, ali ističe da on ništa tog tipa nije radio. 'Što vi mislite, da ti natječaji koji se rade, da prolaze oni koji se jave na natječaj koji su, kao, najbolji kandidati? Ne, unaprijed je sve dogovoreno! To je standard', rekao je Kerum. 

Hajdaš Dončić: Sabo neće biti naš kandidat za gradonačelnika

Josip Borić iz HDZ-a kaže da je Tušek ispao naivan. Smatra kako je ova afera bila pogreška Željka Tušeka i navodi kako je HDZ pokazao kako se bori protiv korupcije. 

'Mislim da je svjestan da je pogriješio sada', rekao je Borić, dodavši da druga strana očito ima svoje namjere, koje su izgovorene.

Govorio je i o Tušekovoj budućnosti u stranci. 

'Ima tu interesantnih situacija koje treba promotriti sa svih strana i vidjet ćemo što se dogoditi u ovoj situaciji. Mi smo u HDZ-u pokazali, u zadnjih nekoliko tjedana, da nećemo dozvoliti da pojedinac bude iznad stranke i da bude iznad stranke i da tereti stranku za određene aktivnosti koje su možda rađene i da imamo svoja pravila ponašanja koja su davno usvojena', rekao je Borić i dodao da će Tušek kao čovjek sigurno imati svoju političku budućnost bez obzira na ovo što se dogodilo.

Nikola Grmoja rekao je da je predsjednik Zoran Milanović opravdao cijeli slučaj rekavši da je to nešto što je sramotno, ali da se zbog toga ne ide u zatvor.

'Očito je da su ovdje prekršeni zakoni RH. Ako predsjednik smatra da nisu dobri, trebao bi inicirati neke zakonske promjene, a isto tako i premijer koji je ovo nazvao grubom pogreškom, ali ničim posebno spornim', rekao je Grmoja.

Siniša Hajdaš Dončič rekao je da Željko Sabo neće biti kandidat za gradonačelnika. 'Sabo neće biti kandidat za gradonačelnika. Mislim da sam bio jasan', rekao je Hajdaš Dončić. 

'Predložili smo vukovarskoj gradskoj organizaciji da predlože nekog drugog kandidata. Oni su ipak predložili gospodina Sabu. Mi imamo sutra nacionalno Predsjedništvo i mi ćemo taj problem riješiti tako da gospodin Sabo neće biti naš kandidat za gradonačelnika', poručio je Hajdaš Dončić.

Hasanbegović kaže da uopće bitno što je Tušek radio. 'Ja nisam to radio, ali svi koji me znaju - znaju da se ne bavim kokošarenjem', rekao je Hasanbegović i tvrdi kako su Tušekove radnje očekivane. 

'Ta kaljuža je sistemskoga tipa - ona proizlazi iz izbornog sustava. Pupovčeva stranka ima apsolutnu moć u ovoj državi, a 50 posto sabora uopće nije predstavljena', rekao je Hasanbegović.

Kerum: Idem na izbore u Splitu

'Ni ideologija i svjetonazor ne daje za pravo da bude loš čovjek. Treba biti čovjek, a držati mobitel dok razgovaraš s potencijalnim partnerom nije fer. Ne može netko biti doušnik. Ti tipovi što se bave sa snimanjima su loši ljudi, to ne ide u prilog ni gradu, ni županiji, ni državi ni društvu. Ja idem u kandidaturu. Vjerujem da će mi Splićani dati podršku', rekao je Kerum istaknuo kako je na zadnjim izborima bilo 11 posto nevažećih glasova - međutim, nije reagirao jer vjeruje u zakon.

'Ja sam favorit za budućeg gradonačelnika. Građani će odrediti tko će srediti probleme. Ja sam se pokazao da pomažem ljudima, da ne ležim i da ne gledam sebe', rekao je Kerum. 

Situacija između Grmoje i Keruma je eskalirala. 

'Ova država se mora obračunati s korupcijom. Naše pravosuđe i institucije ne funkcioniraju. Kaže Kerum da su mu ukrali izbore - gospodine Kerum, ako su vam ukrali izbore, ne sjedajte s njima za stol. Ne trebate se kandidirati u Splitu, nemate šanse. Nema smisla, postali ste kao Jambo, imali ste neku autentičnost, ali sve projekte se odrađivali zbog interesa, isto kao što ste rekli da je zastupnik iz Oroslavja odrađivao snimanje zbog interesa', rekao je Grmoja. 

'Vi u Splitu ne vrijedite ništa - sad ste pod HDZ-ovom kontrolom', rekao je Kerum Grmoji. 

Hajdaš Dončić rekao je da želi kokice i Coca Colu zbog situacije u studiju. 

Kerum i Grmoja su se na kraju emisije počeli svađati, ali ih je voditelj prekinuo jer im je isteklo vrijeme. 

Vaša reakcija na temu