Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ministarstvo branitelja Kod Negoslavaca u blizini Vukovara pronađeni posmrtni ostaci iz Domovinskog rata

Kod Negoslavaca u blizini Vukovara pronađeni posmrtni ostaci iz Domovinskog rata

U Zagrebu identificirano pet osoba

Na jednoj od dvije lokacije u blizini Vukovara kod Negoslavaca jučer su pronađeni posmrtni ostaci za koje je preliminarno utvrđeno da potječu iz Domovinskog rata, a lokaciju je danas posjetio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

S njim su bili i članovi obitelji nestalih osoba, koje je ministar Medved izvijestio o pronađenim posmrtnim ostacima, a ekshumaciji će kao i uvijek nazočiti predstavnik Županijskog državnog odvjetništva. Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagreb, gdje slijedi identifikacija.


'Temeljem saznanja koja nam je dostavila Sigurnosno-obavještajna agencija, ovdje smo ciljano proveli probna iskapanja i pronašli posmrtne ostatke dviju osoba, a na ovoj lokaciji tražili smo dvije civilne osobe nestale 1991. godine na području Vukovara', kazao je ministar Medved te dodao: 'Ovo je potvrda institucionalnog pristupa nadležnih tijela RH koja su kroz Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji smo donijeli 2019., definirana kao nositelji u ovom procesu, snažne i kvalitetne suradnje i sinergije koju imamo i našem ustrajnom pristupu u pronalasku svih nestalih osoba u RH'.

'Uz ovu lokaciju, provode se probna iskapanja i na Petrovačkoj doli, gdje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje 10 osoba, kao i na širem području Ovčare, a uskoro ćemo pretražiti još jednu lokaciju u blizini ove kod Negoslavaca, gdje također imamo saznanja da bi mogao biti određeni broj posmrtnih ostataka', kazao je Medved te dodao da ne bi nagađao o kojem broju se radi niti prejudicirao tko su moguće žrtve, s obzirom na to da se u više navrata pokazalo kako su u nehumanom postupanju premještani posmrtni ostaci, što je i slučaj s Petrovačkom dolom.

'Činjenica je da naši napori i ovako posložen sustav daju rezultate', zaključio je Medved te posebno zahvalio obiteljima nestalih na povjerenju i potpori, kao i na suradnji, i još jednom pozvao sve koji još nisu dali krvne uzorke da ih daju kako bi bili još učinkovitiji u procesu identifikacije.

Medved: Istina o sudbini nestalih osoba je u arhivima u Beogradu

I ovom prilikom, ministar Medved pozvao je sve koji imaju saznanja i mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi pridonijeli rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja.

'Ovo što mi činimo dokaz je naše odgovornosti i našeg odnosa prema nestalim osobama, svim državljanima Hrvatske, stoga očekujemo i od Srbije da budu kooperativni i podijele s nama informacije koje su im poznate, a poznato je da je nakon okupacije Vukovara i drugih mjesta u asanaciji sudjelovala tzv. JNA i da je u arhivima u Beogradu istina o sudbini nestalih osoba. Pozivam ih na odgovoran pristup kako bismo riješili sudbinu svih nestalih osoba', kazao je Medved te najavio daljnje aktivnosti i angažman, uz punu predanost svih koji sudjeluju u tom osjetljivom i složenom procesu.

'Sutra imamo sastanak svih uključenih u istraživanje i iskapanja na Petrovačkoj doli, ojačat ćemo dodatno našu operativu, ako treba uklonit ću i cijelo to brdo. Sve ću učiniti i ništa me neće zaustaviti ni spriječiti u procesu pronalaska nestalih osoba. Oni mogu ubrzati sa svojim informacijama taj proces, ali nažalost svjedočimo izostanku suradnje i informacija, a mi svojim rezultatima pokazujemo našu ustrajnost i naš odnos prema svim osobama nestalim u Domovinskom ratu. Mi nećemo nikada odustati!', poručio je ministar Medved

U Zagrebu identificirani posmrtni ostaci pet osoba

Danas su, također u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, na Medicinskom fakultetu u Zagrebu identificirani posmrtni ostaci pet osoba nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu, čiji je identitet utvrđen metodom analize DNA.

Posmrtni ostaci identificiranih osoba ekshumirani su ranijih godina na području Sisačko-moslavačke županije (2), Ličko-senjske županije (2) i Zadarske županije (1), a riječ je o hrvatskim državljanima čije obitelji žive u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Nakon današnje identifikacije Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1788 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata.

Vaša reakcija na temu