Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: DVD Solin/Ilustracija Međunarodno vatrogasno natjecanje u Karlovcu, snage će odmjeriti 192 natjecatelja

Međunarodno vatrogasno natjecanje u Karlovcu, snage će odmjeriti 192 natjecatelja

Cilj je simulacija sigurnog okruženja za razmjenu znanja i iskustava

U Karlovcu se, na prostoru Sokolarskog doma, 8. i 9. lipnja održava 2. Croatia rescue challenge. Službeno otvaranje natjecanja koje se organizira pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske vatrogasne zajednice, a u organizaciji Javne vatrogasne postrojbe Grada Karlovca, je 8. lipnja u 8 sati.

Ovo svjetski renomirano natjecanje spašavanja u prometu održava se u Hrvatskoj u Karlovcu po drugi puta, a na njemu će se kroz dva dana trajanja natjecati 32 tima sveukupno 192 natjecatelja iz svih većih vatrogasnih postrojbi Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Češke i Austrije, a čije natjecanje će pratiti i bodovati šestorica međunarodno priznatih sudaca iz Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Rumunjske. 

Osnovni cilj održavanja ovakvog natjecanja je simulacija sigurnog okruženja za razmjenu znanja i iskustva prilikom spašavanja unesrećenih osoba u prometnim nesrećama kao i podizanje svjesnosti o važnosti suradnje žurnih službi prvenstveno vatrogasnih i medicinskih timova koji dolaze prvi na intervencije spašavanja u prometu.

Natjecanje spašavanja u prometu je osmišljeno tako da svaki vatrogasni tim od šest članova s jednim pridruženim članom pripadnikom hitne medicinske pomoći ima zadatak od 20 minuta spasiti unesrećenu osobu iz vozila koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći sukladno pojedinačnim scenarijima i propisanim pravilima spašavanja.

Voditelji vatrogasnih timova izvlače scenarije prometnih nesreća neposredno prije samog nastupa radi prikaza što realnije situacije.

Tim profesionalnih vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Grada Karlovca potaknut iskustvima koje je stekao na međunarodnim natjecanjima spašavanja u prometu organizirao je po prvi puta 2023. godine natjecanje spašavanja u prometu čime je Republika Hrvatska postala punopravna članica Svjetske spasilačke organizacije (World Rescue Organisation - WRO).

Organizacijski tim ovog natjecanja predstavljat će Hrvatsku na svjetskom natjecanju spašavanja u prometu koje će se održati u studenom u Portugalu. Dvojica članova organizacijskog tima, profesionalni vatrogasci JVP Karlovac članovi su CTIF Komisije za spašavanje i nove tehnologije koja se bavi istraživanjem te promicanjem novih tehnologija u vatrogastvu i to pretežito tehnologijama koje se primjenjuju u prometu i spašavanju u prometnim nesrećama, a ovogodišnji sastanak Komisije održan je u travnju u Karlovcu.

Vaša reakcija na temu