Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PLENKOVIĆ O KREDITNOM REJTINGU: Sjajna viest! Hrvatskoj i gospodarstvu smo donijeli novu kvalitetu

PLENKOVIĆ O KREDITNOM REJTINGU: Sjajna viest! Hrvatskoj i gospodarstvu smo donijeli novu kvalitetu

Dostizanje A kategorije najviši je rejting u povijesti Hrvatske

Agencija Standard & Poor's povećala je dugoročni rejting Hrvatske s razine BBB+ s pozitivnim izgledima, na razinu A-, s pozitivnim izgledima. Dostizanje A kategorije najviši je kreditni rejting u povijesti Hrvatske. Agencija S&P navodi da su rastu rejtinga najviše pridonijeli pozitivni gospodarski pokazatelji, fiskalna konsolidacija, uspješna realizacija Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kao i politička stabilnost.

- Petak 13. završio je sjajnom viješću. Hrvatska prvi puta po jednoj od tri svjetske agencije ulazi u razinu A i to s ocjenom A- uz pozitivne izglede. Time smo ušli u iznadprosječnu kvalitetu kreditnog rejtinga i donijeli Hrvatskoj i gospodarstvu jednu novu kvalitetu - rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije, javlja HRT.

- Mi smo 2014. i 2015. bili na rejtingu BBB s negativnim izgledima, međutim odgovorna politika upravljanja javnim financijama, smanjivanje javnog duga, porezna rasterećenja, uravnoteženost državnog proračuna, strukturne reforme, napredak u integracijskom procesu, postupno ostvarenje strateških ciljeva koji su imali svoju ekonomsku dimenziju, mi smo Hrvatsku dizali u nekoliko koraka, a čak za pet stupnjeva - naglasio je premijer. 

Kazao je kako je ova vijest za Hrvatsku i njeno gospodarstvo odlična iz nekoliko razloga.

- Ona znači jeftinije zaduživanje na tržištima, ona znači potvrdu sigurnosti za ulagače, to je dobra vijest i za radnike i umirovljenike, to znači da nam je podizanje rejtinga poluga da sve naše financijske planove možemo na kvalitetniji način realizirati, a to u konačnici znači i pad kamata - rekao je.

Naglasio je kako je njegova Vlada u očima analitičara osigurala snažan gospodarski rast.

- Prognoziraju da ćemo od 2024. do 2027. imati prosječan rast 3 posto. Vidjeli su da smo učinili napore za rastom plaća. One su prošle godine nominalno rasle 12 posto, realno za 4 posto. Oni očekuju da će BDP po stanovniku do 2026. porasti za 25 posto. Približavamo se prosjeku EU-a. U manje od četiri mjeseca ispunili smo jedno od svojih predizbornih obećanja, a to je da će razina kreditnog rejtinga doći na investicijsku razinu A. Kad sam postao predsjednik Vlade BDP je bio 47 milijardi eura, a na kraju ove godine bi trebao biti 84 milijarde eura - rekao je Plenković.

Naglasio je kako je dublja integracija u Europsku uniju ubrzala sve reforme procese, što je prepoznao S&P.

- Ono što je najvažnije, mi imamo puno brži rast nego druge zemlje EU-a. Ovogodišnja očekivanja prosjeka rasta na razini EU su 1 posto, očekivanja rasta za eurozonu su 0,8 posto, a naš rast bi trebao biti oko 3,5 posto - rekao je premijer.

Naveo je i važne strateške projekte poput energetskog čvorišta, LNG terminala, ulaganja kroz RePowerEU u hrvatske plinovode.

- Zemlja smo koja anticipira velike krize jer je naša strateška odluka o izgradnji LNG terminala - poručio je.

Istaknuo je da je i važno smanjivanje deficita koje je bilo kontinuirano.

- Nekada smo imali javni dug oko 83 posto, u COVID krizi smo imali skok, predviđanja su da bi u ovoj godini javni dug trebao biti ispod 60 posto - rekao je Plenković.

Podsjetio je da je smanjena inflacija. 

- U kolovozu 1,8. Očekujemo da će rast biti 3,5 posto. Na godišnjoj razini inflacija oko 3,2 posto, što je blago iznad prosjeka europodručja, s trendom smanjenja,.

Sve to, kazao je, treba staviti u kontekst tržišta rada. Premijer je rekao kako imamo nikada manje nezaposlenih, oko 83 tisuće.

Vaša reakcija na temu