Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ministarstvo gospodarstva Poruke s konferencije o poljoprivredi: 'Samo zajedno možemo stvoriti sektor koji je ekonomski uspješan, okolišno održiv i društveno odgovoran'

Poruke s konferencije o poljoprivredi: 'Samo zajedno možemo stvoriti sektor koji je ekonomski uspješan, okolišno održiv i društveno odgovoran'

'Vlada Republike Hrvatske ne može sama postići postavljene ciljeve'

U Zagrebu je danas održana konferencija pod naslovom 'Odgovorno poslovno ponašanje i odgovorni lanci opskrbe u poljoprivredi' koju je Ministarstvo gospodarstva, kao član Nacionalne kontaktne točke za odgovorno poslovno ponašanje, organiziralo u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO) te Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Na konferenciji su se okupili predstavnici poduzeća, udruga, akademske i stručne zajednice, kojima su tom prigodom predstavljene Smjernice OECD-a i FAO-a za odgovorne lance opskrbe u poljoprivredi te Priručnik OECD-a i FAO-a za poduzeća o krčenju šuma i dubinskoj analizi u lancima opskrbe u poljoprivredi, kao i način na koji oni mogu pomoći u usklađivanju s relevantnim EU zakonodavstvom.

Prisutnima se uvodno obratio državni tajnik Goran Romek. Istaknuo je važnost održivog i odgovornog poslovanja u poljoprivrednom sektoru te nužnost prilagodbe suvremenim izazovima poput klimatskih promjena i globalnih tržišnih pritisaka.

'Poljoprivreda je oduvijek bila okosnica hrvatskog gospodarstva, međutim u 21. stoljeću suočeni smo s novim izazovima koji zahtijevaju nove pristupe, inovativna rješenja i, iznad svega, odgovorno poslovanje. U cijelom procesu Vlada Republike Hrvatske ne može sama postići ove ciljeve i zato nam je potrebno aktivno sudjelovanje svih dionika - poljoprivrednika, prehrambene industrije, trgovaca, nevladinih organizacija i potrošača. Samo zajedno možemo stvoriti poljoprivredni sektor koji je ekonomski uspješan, okolišno održiv i društveno odgovoran', poručio je državni tajnik Romek.

Državni tajnik Mladen Pavić u svom obraćanju naglasio je važnost aktivnog sudjelovanja Republike Hrvatske u procesu pristupanja OECD-u. 

'Ministarstvo poljoprivrede iznimno je aktivno u procesu pristupanja Republike Hrvatske OECD-u jer je nadležno tijelo državne uprave za ulazak u OECD-ov Odbor za poljoprivredu i Odbor za ribarstvo. Također, sudjelujemo u radu devet drugih Odbora OECD-a i njihovih pomoćnih tijela te preko 20 OECD-ovih pravnih instrumenata', istaknuo je državni tajnik.

Dodao je kako su smjernice OECD-a od iznimne važnosti za razvoj različitih područja poljoprivrede te vjeruje da će služiti svima u poljoprivredno-prehrambenom sustavu, ponajprije u uspješnijem poslovanju poljoprivrednika te podizanju standarda odgovornog poslovnog ponašanja. Osim toga, ove smjernice doprinose pronalasku rješenja za demografske i depopulacijske izazove te pitanja zelene tranzicije.

Uz predavanje Tomislava Ivančića, vodećeg savjetnika iz Odjela za gospodarski i društveni razvoj FAO-a, predstavljen je rad hrvatske Nacionalne kontaktne točke za odgovorno poslovno ponašanje. U svojem je izlaganju naglasio kako održivost postaje ključni uvjet za poslovanje i trgovinu na europskoj i globalnoj razini.

'Na europskoj i globalnoj razini održivost sve više postaje ključni uvjet i 'putovnica' za poslovanje i trgovinu, osobito u kontekstu zahtjeva za dubinskom analizom. Smjernice OECD-a i FAO-a te OECD-ov i FAO-ov priručnik za suzbijanje krčenja šuma pružaju tvrtkama u agro-prehrambenom sektoru jasan okvir za unapređenje njihovih praksi odgovorne nabave, pomažući da se usklade s ključnim EU regulativama i direktivama kao što su Direktiva (2024/1760) o dubinskoj analizi održivosti poduzeća (tzv. CSDD) te Uredba (2023/1115) o proizvodima povezanim s deforestacijom i degradacijom šuma', napomenuo je savjetnik Ivančić.

Drugi dio programa obilježen je raspravama podijeljenim u dva panela. U prvom su Dijana Kesonja, zamjenica pučke pravobraniteljice, Ljupka Maltar, načelnica Sektora iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Matija Žulj, CEO, Agrivi te član OECD-FAO savjetodavne skupine (AG) za odgovorne lance opskrbe u poljoprivredi, Nataša Mikuš Žigman, direktorica sektora Poslovna održivost i zelena transformacija u Podravci, Tamara Tarnik, voditeljica ESG-a iz Cromarisa, uz moderatoricu Natašu Novaković, direktoricu za ESG iz Hrvatske udruge poslodavaca, raspravljali o globalnim standardima, uvoznim propisima, odgovornom poslovnom ponašanju u lancima opskrbe u poljoprivredom sektoru uz razmjenu iskustava i dobrih praksi.

Drugi panel bio je posvećen izazovima i prilikama s kojima se susrećemo u očuvanju prirodnih resursa kroz odgovorno poslovanje. Odgovore na mnoga pitanja dali su Hristo Hristov, voditelj političkog odjela iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Sofija Babić, savjetnica za javne politike iz WWF Adrije, Lana Jugo, voditeljica CSR-a i održivosti iz Lidla, Paula Ostojić, ESG specijalistica iz Orbica, te Helena Radić Bosanac, voditeljica korporativnih poslova iz Nestlé Adriatica. Panelom je moderirala Mirjana Matešić, direktorica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj.

Cilj je ovog susreta dodatno potaknuti izgradnju održivih lanaca opskrbe koji poštuju okoliš, društvo i ekonomiju te osvijestiti prednosti koje takav pristup ima za sve nas.

Vaša reakcija na temu