Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP Povezali se u zločinačko udruženje, prali novac i utajili porez

Povezali se u zločinačko udruženje, prali novac i utajili porez

Uhićeno je sedam osoba

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Služba Osijek su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno sedam osoba i više trgovačkih društava.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni 46-godišnjak, kao odgovorna osoba i stvarni voditelj okrivljenih trgovačkih društava, u zajedničko djelovanje (zločinačko udruženje) povezao 37-godišnjaka i 59-godišnjaka, kao odgovorne osobe i stvarne voditelje dva trgovačka društva, 42-godišnjakinju, kao osobu odgovornu za podnošenje prijava PDV-a poreznih obveznika dva okrivljena trgovačka društva, 50-godišnjaka, kao odgovornu osobu trgovačkog društva, 41-godišnjakinju zaduženu za obavljanje knjigovodstvenih poslova trgovačkih društava koja su bila pod kontrolom prvoosumnjičenog i više drugih za sada nepoznatih osoba s ciljem stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge neosnovanim isplatama novčanih sredstava iz društava pod njegovom kontrolom i uskratom dužnih davanja Državnom proračunu neosnovanim umanjenjem osnovice za obračun poreza na dodanu vrijednost. Evo što je izvijestila policija:

'Sumnja se da je u tu svrhu u lanac prometa društava koja ne obavljaju stvarne poslovne aktivnosti, u razdoblju od siječnja 2021. do svibnja 2024. godine prvoosumnjičeni sam ili posredstvom drugoosumnjičenog angažirao trećeosumnjičenog i druge za sada nepoznate osobe, koji su sukladno njegovim uputama ili putem drugoosumnjičenog, zaprimali novčane iznose isplaćivane s računa okrivljenog trgovačkog društva na račune drugih društava kojima upravljaju, a zatim su trećeosumnjičeni i druge za sada nepoznate osobe navedene novčane iznose doznačene temeljem fiktivno prikazane poslovne suradnje, kako bi omogućili njihovo stavljanje u promet uglavnom na inozemni račun pravne osobe pružatelja platforme za trgovanje virtualnim valutama. Kako bi opravdali navedene novčane transakcije i prikazali da je bilo stvarnog prometa robom, trećeosumnjičeni i druge za sada nepoznate osobe su ispostavljali račune u kojima su neistinito prikazivali da su društva kojih su odgovorne osobe i stvarni voditelji poslovanja dobavljači robe društvima kojima upravlja prvoosumnjičeni.

Po nalogu prvoosumnjičenog, 41-godišnjakinja i 42-godišnjakinja su sačinjavale prijave PDV-a u kojima su temeljem navedenih nevjerodostojnih računa osnovom kojih su izvršeni bezgotovinski transferi umanjivale porezne obveze po osnovi PDV-a na štetu Državnog proračuna čime su temeljem neistinitih računa o prometu robe, koji nije izvršen, s računa okrivljenog trgovačkog društva na inozemni nerezidentni račun otvoren na području druge države prenijeli najmanje 1.216.541,23 eura od čega su novčana sredstva u iznosu od najmanje 1.202.439,94 eura transferirana na ulaganje u kupnju virtualnih valuta u korist prvoosumnjičenog i drugih osoba dok su drugi i treći osumnjičeni na ime svog angažmana novčano nagrađeni za sada točno neutvrđenim iznosom. Temeljem fiktivnih poslovnih odnosa oštetili su Državni proračun za iznos od najmanje 689.656,18 eura po osnovi neuplaćenih dužnih davanja od strane poreznih obveznika okrivljenih trgovačkih društava.

Nadalje se sumnja da je prvoosumnjičeni prema prethodnom dogovoru s osumnjičenima 50-godišnjak i 41-godišnjak u svojstvu stvarnog voditelja poslovanja trgovačkog društva s računa navedenog društva nalagao isplate radnicima tog društva, uglavnom u iznosima do 1.791,75 eura, koje je sukladno njegovim uputama  41-godišnjakinja knjižila pod šiframa neoporezivih nagrada i donacija, koje su po izvršenim uplatama na traženje prvoosumnjičenika ili 41-godišnjakinje radnici podizali sa svojih računa te ih u gotovini predavali njima. Novac je prvoosumnjičeni zadržao za sebe te se pritom nepripadno materijalno okoristio za najmanje 11.580,07 eura oštetivši pritom trgovačko društvo.

Također se sumnja da je prvoosumnjičeni za sebe na štetu trgovačkog društva u kojem je bio odgovorna osoba i stvarni voditelj poslovanja izvukao najmanje 757.817,54 EUR, dok je oštetio navedeno trgovačko društvo za iznos od najmanje 847.817,54 EUR. Preko četvrtoosumnjičene 42-godišnjakinja i petoosumnjičenog 50-godišnjaka te uz pomoć drugoosumnjičenog 37-godišnjaka i 34-godišnjeg srpskog državljanina prvoosumnjičeni je izvršio ulaganje značajnog iznosa novca stečenog nezakonitim postupanjem u legalne gospodarske tijekove.

Sedmero osumnjičenih se sumnjiče za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja i pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja, dok su prijavljene i tri pravne osobe zbog sumnje u kazneno djelo utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja i pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja sukladno odredbama Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

U sklopu kriminalističkog istraživanja policijski službenici proveli su više dokaznih radnji na području Zagreba, Bjelovara i Splita. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja četvorica osumnjičenika predana su pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava protiv sedmero osumnjičenih osoba i tri trgovačka društva.

Dvoje osumnjičenih se od ranije nalazi u istražnom zatvoru, dok je jedan osumnjičenik trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima RH', poručila je policija.

Vaša reakcija na temu