Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash PRAVOMOĆNA PRESUDA Obitelj Austrijanke koju je gliser pregazio pred Malinskom dobit će ogromnu odštetu

PRAVOMOĆNA PRESUDA Obitelj Austrijanke koju je gliser pregazio pred Malinskom dobit će ogromnu odštetu

Pet godina nakon strašne nesreće

Austrijanku koja je prije pet godina u Malinskoj na otoku Krku ronila s ocem teško je ozlijedio gliser, a od ozljeda je umrla par sati kasnije u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci.

Pravomoćnom presudom utvrđena je odgovornost tvrtke Oto-nautika u čijem je vlasništvu bio gliser te Dine Dokoze Nikpalja koji je upravljao plovilom.

Tvrtka i njezin zaposlenik moraju obitelji Verene Heinz platiti 202 tisuće eura odštete. Odgovornost tvrtke u čijem je vlasništvu brodica utvrđena je na osnovu Pomorskog zakonika.

Ustanovljeno je da vozač glisera nije usporio vožnju iako je ušao u zonu u kojoj su se nalazili kupači. Nije uspio na vrijeme uočiti Verenu i njezinog oca koji su ronili označeni crvenom plutačom. Kretali su se prema obali gdje je bilo još ljudi. U idućem trenutku gliser je naletio na djevojku nanijevši joj smrtonosne ozljede.

Odgovornost tvrtke je utvrđena budući da je u nesreći sudjelovao njihov gliser. 

Naknadno je obitelj doznala i da gliser nije imao plovidbenu dozvolu jer na njemu nije bio obavljen redoviti godišnji pregled. Dozvola je istekla godinu ranije, a tek dan nakon nesreće ponovno je poslan na servis. U trenutku nesreće nije ni smio biti u pomorskom prometu.

Obitelj i prijatelji stradale djevojke imali su niz zamjerki od sporosti spašavanja do stanja u riječkoj bolnici te sumnji u zataškavanje odgovornosti. 

Iako je presuda pravomoćna, Dokoza Nikpalj tek je u travnju ove godine nepravomoćno osuđen na godinu i pol zatvora zbog izazivanja tragične pomorske nesreće.

Dieteru Heinzu, Venerinom ocu, dosuđeno je 87.597.05 eura odštete. Majka stradale djevojke dobit će 53.089.12 eura. Braća i sestra nesretne 20-godišnjakinje prema ovoj presudi dobit će po 14.931.32 eura odštete, javlja N1.

'Očekivali smo ovakvu presudu u ovom predmetu, a žrtvama je dosuđena odšteta koju su i tražili', istaknuo je odvjetnik obitelji Heinz, Ivan Primorac.

Vaša reakcija na temu