Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Prijatelji životinja prijavili zlostavljača konja u Podgariću

Prijatelji životinja prijavili zlostavljača konja u Podgariću

Jednog konja mlatio granom, a drugi se srušio pretovaren drvima

Udruga Prijatelji životinja podnijela je jutros prijavu policiji i kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je jučer u Podgariću pretovarila konje drvima i zlostavljala ih. U udruzi navode da je svjedokinja, koja je slučajno naišla na šokantan prizor dok je išla brati gljive, kod Garić grada na cesti, zatekla mladića koji je tjerao konje da na leđima nose drva, a težina drva bila je toliko velika da nisu mogli hodati. Jedan konj srušio se pod teškim teretom, dok se u blizini nalazio i drugi pretovareni konj koji nije mogao krenuti pa ga je mladić tukao granom.

Objava fotografija nesretnog srušenog konja na njezinu profilu na Facebooku s pravom je izazvala lavinu uznemirenosti i apela da se pomogne zlostavljanim životinjama. Prijatelji životinja istaknuli su da je brutalnim postupanjem prema konjima zasad nepoznata osoba počinila kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja, za što je predviđena kazna zatvora do dvije, odnosno tri godine ako je kazneno djelo počinjeno iz koristoljublja, a zlostavljana životinja oduzima se. Zlostavljač je počinio i prekršaj protiv javnog reda i mira jer je zlostavljao životinje na javnom mjestu, za što je propisana novčana kazna u iznosu od 200,00 do 1000,00 eura. Prijatelji životinja najavljuju i prijavu Državnom inspektoratu.

'Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je korištenje kopitara i za izvlačenje trupaca iz šuma i za iznošenje ogrjevnog drva, osim u teško pristupačnim područjima. Jasno je da je takvih izuzetaka jako malo i da mora postojati izrađen stručni elaborat da se zaista radi o nepristupačnom području na koje ne može pristupiti nikakva mehanizacija, a što je nužno kako bi se spriječila zloupotreba ove zakonske zabrane. Konji koji su prisiljeni obavljati teški fizički rad izloženi su ozljedama ne samo od drva nego i od opreme koja uzrokuje hematome i rane po tijelu pa je ovakvo mučenje konja s razlogom zabranjeno zakonom', naglašava Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Dodaje da pri izloženosti teškom tjelesnom radu konjima stradavaju i noge i leđa. Već od dugotrajne izloženosti samo težini jahača dolazi do prekida mikrocirkulacije krvi i limfe zbog stalnog pritiska u leđnom mišićnom tkivu. Deformacije tkiva u leđima konja počinju već nakon 12-15 minuta izloženosti težini jahača, a nakon 30 minuta prisutna je bol, dok sve iznad 30 minuta dovodi do djelomične ili potpune distrofije mišića. Konji natovareni drvima, čija težina daleko premašuje težinu jahača, pa čak i težinu samih konja, izloženi su nezamislivoj boli te bešćutnom zanemarivanju njihova zdravlja i života! Mogu lako pasti, ozlijediti se i slomiti nogu ili vrat. Nakon mučnog života ispunjenog bolom, završavaju u klaonicama.

Životinjska snaga u šumarstvu kao potpuno nepotrebna ukinuta je u prošlom stoljeću kada se razvila šumska mehanizacija koja može raditi na svakom terenu, pa čak i na vrlo strmom, i to puno učinkovitije nego bilo koja životinja. Stručnjaci smatraju da korištenje konja kao radnih životinja nema nikakve svrhe u 21. stoljeću kada su teški fizički poslovi prebačeni s čovjeka i životinja na modernizirane strojeve kao što su: šumski zglobni traktori i strojari gdje jedan stroj i dva čovjeka mijenjaju i do deset pari konja; strojevi s dizalicom koja hvata i tovari trupce; dizalice sa sajlama za strme terene; traktori s vitlom itd.

Vaša reakcija na temu