Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: SplitShire / Pixabay RTV pristojba u rent-a-car vozilima je parafiskalni namet koji se teško može opravdati

RTV pristojba u rent-a-car vozilima je parafiskalni namet koji se teško može opravdati

'Nije stvar izbora već je to ugrađeni neophodni uređaj', upozorana Anton Krivak

Anton Krivak, predsjednik Rent-a-car koordinacije HUP-a, u razgovoru za Poslovni dnevnik je, među ostalim, upozorio da im popriličan problem predstavlja plaćanje RTV pristojbe.

- Obveza plaćanja RTV pristojbe na sve radio-prijemnike u posjedu određene pravne osobe, što su u našem slučaju sva vozila kojima raspolažemo, parafiskalni je namet čiji se način naplate teško može opravdati iz poduzetničke perspektive. Ova davanja gostima ne daju dodanu vrijednost, a tvrtkama dodatno otežavaju poslovanje, a da ni na koji način ne utječe na mogućnost povećanja prihoda već upravo obrnuto - rekao je Krivak.

Potom je objasnio:

- U vozilima se nalazi multifunkcijski uređaj koji je i navigacija, skupljač podataka i regulator topline, kao i kontrola svih mogućih funkcija u vozilu. Dakle, nije stvar izbora već je to ugrađeni neophodni uređaj. Ako se usporedimo s drugim zemljama u Europi koje naplaćuju RTV pristojbu, od 50 europskih zemalja, samo u njih 18 plaća se RTV pristojba. U većini se plaća jedna pretplata - paušal, a kao cenzus se uzima ili broj zaposlenika ili prihodi ili nešto treće pravednije. Hrvatski način naplate RTV pristojbe neodrživ je za rent-a-car tvrtke. U nekim zemljama Europske unije, poput Belgije i Češke, radio-pristojba je odvojena od TV pristojbe, što smatram pravednijim način naplate RTV pristojbe.

Vaša reakcija na temu