Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP Starica nasjela na priču 'djelatnika UN-a' i 'kirurga iz Turske', ostala bez 28 tisuća eura

Starica nasjela na priču 'djelatnika UN-a' i 'kirurga iz Turske', ostala bez 28 tisuća eura

Više puta uplaćivala na inozemne račune

U četvrtak, 10. listopada, bjelovarskoj policiji prijavljena je nesvakidašnja prijevara.

74-godišnjakinja iz Bjelovara je prije otprilike godinu dana, točnije od rujna 2023., preko društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja joj se predstavila kao djelatnik UN-a na mirovnoj misiji u Afganistanu gdje je zbog ratnih okolnosti ostala bez novca.

Kako bi joj pomogla, na razne bankovne račune u inozemstvu uplatila je više tisuća eura. Zatim joj se putem mobilne aplikacije obratila osoba koja joj je ponudila pomoć da vrati sav svoj novac, ali uz dodatnu novčanu naknadu tako da je ona i na račun te osobe uplatila značajan novčani iznos.

Potom joj se javio i kirurg iz Turske koji joj je također ponudio pomoć oko vraćanja novca i spojio ju navodno s FBI agencijom. Uskoro nakon toga preko mobilne aplikacije dobila je poruku od korisnika pod nazivom 'FBI Worldwide' gdje je obaviještena da je radi pomoći u hvatanju prevaranta dobila nagradu od 25 tisuća dolara i da će joj sav novac koji je do tad uplatila biti vraćen, a da ga samo treba preuzeti na aerodromu u Zagrebu.

Navodno, obećani novac nalazio se pod šifrom u metalnoj kutiji. Međutim prije preuzimanja trebala je uplatiti dodatan novac - što je ona i učinila u više navrata.

Kada je nakon provjera utvrdila da ne postoji nikakav paket s novcem koji bi trebala preuzeti, shvatila je da je prevarena za ukupno 28 tisuća eura koja je uplatila na račune nepoznatih osoba u inozemstvu, izvijestili su iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

U ovom slučaju, napomenuli su, radi se o još jednom primjeru romantične prijevare. Policija upravo na tim primjerima upozorava, posebno osobe starije životne dobi koji su nažalost najčešće mete ovakvih, da ne nasjedaju na ovakve modalitete.

O svim oblicima prijevare educirajte se na internetskoj stranici Web heroj.

Vaša reakcija na temu