Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HVZ SVEČANA SJEDNICA HVZ-a: 'U zadnjih osam godina pristupili smo, ponajviše zahvaljujući Sanaderu, reorganizaciji sustava vatrogastva'

SVEČANA SJEDNICA HVZ-a: 'U zadnjih osam godina pristupili smo, ponajviše zahvaljujući Sanaderu, reorganizaciji sustava vatrogastva'

Uručene su povelje i plakete

U Varaždinu je danas održana svečana sjednica Hrvatske vatrogasne zajednice povodom proslave 160. obljetnice dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj.

Proslavi su prisustvovali: izaslanik predsjednika Vlade RH i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane RH i državni tajnik Ministarstva obrane RH Zdenko Jakob, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, potpredsjednik Sabora i predsjednik predsjedništva HVZ-a Ante Sanader, počasni predsjednik HVZ-a Franjo Gregurić, predsjednik CTIF-a Milan Dubravac, predsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, ravnatelj Državne vatrogasne škole Berislav Hengl, varaždinski župan Anđelko Stričak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Dražen Jagić, članovi Vatrogasnog Stožera i Predsjedništva HVZ-a, županijski vatrogasni zapovjednici i predsjednici.

Dobitnici najpothvata u vatrogastvu za 2023. godinu su JVP Osijek za intervenciju u tvrtki Drava International i pripadnici JVP-a Vodice za spašavanje turista iz vatrene stihije. Posebno priznanje za požrtvovnost i nesebičnost u obavljanju vatrogasne djelatnosti dobio je Marijan Gajski, pripadnik JVP-a Našice koji je teško ozlijeđen pri gašenju požara u tvrtki Drava International - ovo uručenje popraćeno je snažnim pljeskom svih prisutnih uzvanika. 

'Vodeći se činjenicom koliko je zahtjevan i opasan posao vatrogasaca, u zadnjih osam godina pristupili smo, ponajviše zahvaljujući gospodinu Sanaderu, reorganizaciji sustava vatrogastva, koju je podržao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i cijela Vlada - kako bi vatrogastvo bilo samostalno u kreiranju politika i opremanju vatrogasaca', kazao je potpredsjednik Vlade i ministar Medved.

Tucaković je kazao kako je hrvatsko vatrogastvo s policijom i vojskom stup domovinske sigurnosti. 

'Sve one sposobnosti koje imamo dalje ih razvijamo. U današnje vrijeme, osim poplava i požara, imamo i olujna nevremena i bujične poplave. Prilagođavamo tehniku i sposobnosti vatrogasaca da se prilagode tome i da reagiraju odmah', zaključio je. 

Predsjednik predsjedništva HVZ-a Ante Sanader kazao je kako je današnja generacija odgovorna. Od nje se, prema njegovim riječima, očekuje da poboljša sustav vatrogastva u Hrvatskoj. 

'Moramo biti svjesni trenutka da je, nakon više od sto godina, Hrvatska dobila nadležno tijelo za vatrogastvo koje se brine za unaprjeđenje vatrogasne djelatnosti', istaknuo je Sanader. 

'Prije 25 godina, kada sam bio načelnik na početku prvog mandata, prva zadaća bila mi je da od 5 dobrovoljnih društava odlučim koja će dobiti radna odijela. Ne navalna vozila, ne kombi vozila, nego koje društvo će dobiti 10 radnih odijela. Da ne govorim u kakvom su stanju bili vatrogasni domovi..', prisjetio se župan Stričak te dodao kako je danas situacija potpuno suprotna.

Uručene su povelje i plakete s likom Gjure S. Deželića

Luka Martinović, DVD Štitar, VZŽ Vukovarsko-srijemske

Ivan Vuleta, JVP Slavonski Brod, VZŽ Brodsko-posavske

Ivica Glas,  DVD Rakovec, VZŽ Krapinsko-zagorske

Andrija Ilijaš, DVD Hodošan, VZŽ Međimurske

Dragutin Ladić, DVD Brezje, VZŽ Međimurske

Ivica Sokolić, DVD Grubišno Polje, VZŽ Bjelovarsko-bilogorske

Juraj Zelić, DVD Požega, VZŽ Požeško-slavonske

Nikola Sočev, DVD Koprivnica, VZŽ Koprivničko-križevačke

Josip Canjar, DVD Bosiljevo, VZŽ Karlovačke

Ivan Vukman, DVD Trogir,  VZŽ Splitsko-dalmatinske

Branko Mudrovčić, VZG Senj, VZŽ Ličko-senjske

Vlatko Gašić, DVD Stipanovci, VZŽ Osječko-baranjske

Stjepan Koški, DVD Valpovo, VZŽ Osječko-baranjske županije

Franjo Poljak, DVD Našičko Novo Selo, VZŽ Osječko-baranjske

Božidar Kraus, DVD Komarnica Ludbreška, VZŽ Varaždinske.

Uručene su povelje i plakete s likom Mirka Kolarića:

Klaudio Karlović, DVD Vodnjan, VZŽ Istarske

Slavko Gotić,  DVD Križevci, VZŽ Koprivničko-križevačke

Katica Valečić, DVD Dragonožec, VZ Grada Zagreba

Zlatko Moćan, DVD Slunj, VZŽ Karlovačke

Ivan Puklavec, DVD Vrbanovec, VZŽ Varaždinske

Ivica Krznar, DVD Oborovo, VZZ Zagrebačke

Ivica Crnojević, DVD Nova Subocka, VZŽ Sisačko-moslavačke.

U ime nagrađenih obratila se Katica Valečić. Glazbeni dio svečanosti uveličala je ženska vatrogasna klapa Alegria.

Vaša reakcija na temu