Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović GENNARO GATTUSO: Ako netko pokuša narušiti atmosferu, ja ću se pretvoriti u životinju!

GENNARO GATTUSO: Ako netko pokuša narušiti atmosferu, ja ću se pretvoriti u životinju!

'Ne razmišljamo o rekordima'

Pred Hajdukom je novi prvenstveni ispit. U 11. kolu HNL-a 'bijeli' u subotu (16 sati) na Poljudu dočekuju Lokomotivu.

- To će me dosta koštati. Kada sam čuo da je prošle godine donirano 100.000 eura, rekao sam odmah da. Već 20 godina nisam se obrijao na 'nulu', samo kratim bradu. Bit će mi to jako čudno, ali drago mi je biti dio ovakve akcije. Uvjerio sam i svog Bruna iz stožera. On već 14-15 godina nije obrijao bradu, i on će se uključit u akciju - rekao je na početku press konferencije trener Hajduka Gennaro Gattuso, a na pitanje o nizu bez poraza odgovara:

- Nećemo misliti na nikakve rekorde. Svaka utakmica je teška. Osjetili smo to i u Koprivnici gdje smo prvih 25 minuta dosta patili. U HNL-u ne postoji lagana utakmica. Moramo se boriti, trenirati, ići dalje. Trebamo biti mentalno i fizički spremni. 

Kakvu utakmicu očekujete protiv Lokomotive?

- Očekuje nas jako teška utakmica. Možemo je usporediti s onom protiv Belupa. Lokomotiva zna igraju, stalno napadaju s četiri-pet igrača. Brzo izlaze, mladi su, dosta trče...Nema jednostavnih utakmica. Ukoliko mislimo da će biti šetnja, onda se jako varamo. Jako su opasni na odbijenim loptama.

Koji je ključ za pobjedu?

- Moramo igrati svoju igru, s pravim mentalitetom. Ne smijemo misliti da će biti lako, to bi bila greška života. Dodatna motivacija je 74. rođendan Torcide, nadam se da će 'zapaliti' stadion svojim glasnicama. Moramo biti pravi.

Na koga ne možete računati?

- Prpića nema, a Durdov je osjetio mali problem u Koprivnici i neće biti u kadru za Lokomotivu. 

Što je s Lovrom Kalinićem koji je kapetan? Je li on starter protiv Lokomotive?

- Vidjet ćemo, ali garantiram da će braniti u kupu. Istina je samo jedna. Prije početka kupa dao sam Lovri priliku da brani. Nije to nešto protiv Lučića. Kalinić je nevjerojatan profesionalac, pun je podrške, pravi je kapetan i na tome mu moram zahvaliti. A sad da malo objasnim koncept ljutitih faca. Svi igrači koji ne igraju, sjede na klupi i smiju se, onda neka promijene posao. Nitko ne može biti sretan što ne igra. Onaj tko ne igra, trenira s 50%, ide kući s osmijehom, to nije dobro. Volim vidjeti ljute face koji treniraju 100 na sat.

Dojam je da su svi igrači od vašeg dolaska podignuli nivo svoje igre. Lučić je prošle sezone djelovao sigurno, ali sada mu se događaju pogreške. Koji je razlog tome?

- To je zahtjev igre koju ja tražim. On je golman, a nije uobičajeno da jedan golman ima 75 dodira po utakmici. Lucho je vrhunski, zadovoljan sam s njim, ali logično je da uđe u probleme zbog zahjeva koje želim nametnuti. Želim da nađe rješenje, da ne ispuca loptu. Promijenio se stil igre i način njegovog branjenja. U Koprivnici je imao nekoliko pogrešaka, ali to je normalno. 

Kakav je status Pukštasa i Sigura, jesu li nezadovoljni što ne igraju?

- Zašto pričati samo o njima? Po meni je ispravno pitanje zašto ne igraju ni Benrahou, Moufi, Trajkovski...Rekao sam da je za mene postalo teško odrediti početni sastav. Svi koji ne igraju su ljuti, ali to je normalno. Sigur je imao manji problem dan prije utakmice s Belupom, vratio se treninzima i na raspolaganju je za Lokomotivu. Odluke su moje, ja stojim iza njih. Mislim da trenutno imamo kompaktnu i uravnoteženu momčad. 

U prvoj utakmici s Lokomotivom ove sezone ulazak Trajkovskog u drugom poluvremenu promijenio je ritam utakmice. U kakvom je on stanju?

- On je igrač velike kvalitete. Ima nevjerojatnu tehniku i kvalitetu. Jako mi se sviđa kao igrač, a uz to je odličan momak. Ima nesreću što je često ozlijeđen ove sezone. Da, promijenio je ritam te utakmice nakon što smo prvo poluvrijeme bili katastrofalni. On je bio igrač odluke u Zagrebu.   

Vidite li optimizam u svlačionici zbog četiri boda prednosti nad Dinamom i Rijekom?

- Moramo misliti o sebi i glavno pitanje je kako pripremati utakmice. Ne smijemo ponoviti pogreške iz prošle sezone kada se mislilo da je sve lagano i da će tek tako doći titula. Kada sam došao ovdje glavni cilj mi je bio od svlačionice napraviti dobru obitelj. Sve sam fokusirao na disciplini i treningu. Neću dopustiti nikome da naruši našu atmosferu. Ako netko to pokuša, ja ću se pretvoriti u životinju. Nakon četiri mjeseca moram pohvaliti cijelu ekipu. Četiri mjeseca sam tu, doživio sam veliki profesionalizam na treningu. Pun sam hvale za svoje igrače. Iznenađen sam, igrači žive ovaj klub na terenu i izvan njega. 

Kako ste reagirali na reakciju Dajakua prilikom izlaska u Koprivnici?

- Da odmah kažem, imao je problem sam sa sobom. Bio je svjestan pogrešaka na terenu. Rekao sam mu, 'Leone nemoj se ubiti sam'. Popričali smo na večeri iza utakmice. U utorak se ispričao suigračima, platit će svima večeru i stvar je riješena. Znam da su vama novinarima ove situacije zanimljive, ali mi ih ne trebamo raditi. Svi oni koji su nezadovoljni, ja sam u uredu, popričat ćemo i ići dalje. Leonu sam rekao da je ovo prvi i zadnji put da gledam ovakvo ponašanje.

Je li problem Hajduka lošiji ulazak u utakmicu?

- Ako ne griješim primili smo pet golova. Pitanje zvuči kao da smo primili 50 golova. To je problem cijele momčadi, a ne obrane. Nogomet igra cijela momčad. Vidjeli ste i u Koprivnici. To je stvar mentaliteta momčadi. Slažem se da to trebamo popraviti - zaključio je Gattuso. 

Vaša reakcija na temu