Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kustić: Ni ja nikad nisam vidio ugovore za TV prava, pozvao sam Brbića da odemo skupa

Kustić: Ni ja nikad nisam vidio ugovore za TV prava, pozvao sam Brbića da odemo skupa

Mišković je vođa projekta koji je rezultirao javnom objavom Poziva za dostavu ponuda

Opet se zakotrljala priča o ugovorima za TV prava Hrvatske nogometne lige. Tvrtka VOX-nogomet i sponzor lige T-com strateški su partneri HNS-a na temelju dugogodišnjih ugovora koje nitko od klubova u HNL-u nikada nije vidio. Ipak, neslužbenim se kanalima doznaje da je HNS prodao brand lige za 20 milijuna kuna godišnje, a klubovima na ime TV prava prosljeđuje 12 milijuna kuna. Prvaku ide 20 posto, dalje se iznosi smanjuju prema plasmanu, pa su klubovi s dna HNL-a ove sezone dobili oko 400 tisuća kuna. Riječ je o zanemarivim iznosima za hrvatske klubove koje je HNS prodao za mizeran novac.

Čudno je da se klubovi ne bune. U usporedbi sa zemljama i ligama sličnih profila i vrijednosti, poput Danske ili Izraela, HNL na TV pravima uzme 11 odnosno čak 27 puta manje novca. U HNS-u ne kriju da je riječ o smiješnom poslu, a Damir Mišković, dopredsjednik Saveza i većinski vlasnik Rijeke, godinu i pol dana traži jačeg igrača da uđe u hrvatsku ligu. On je vođa projekta koji je rezultirao javnom objavom Poziva za dostavu ponuda za početak pregovora o prodaji televizijskih i povezanih medijskih TV prava za natjecanja i utakmice kojima je vlasnik HNS, a u pitanju je razdoblje od sedam godina, od sezone 2022./2023. do kraja 2028./2029.

Tajming je mnoge iznenadio jer je sport potpuno paraliziran zbog pandemije, ali Mišković uvjerava da to nema nikakve veze jer se dugogodišnji poslovi sklapaju barem godinu dana ranije. Ističe da će klubovima pokazati sve ponude i prepustiti odluku. No mnogi im ne vjeruju jer HNS ima bogatu povijest malverzacija s prodajom TV prava.

Dok Mišković vodi pregovore za 2022. godinu, i dalje je otvoreno pitanje aktualnog ugovora s T-comom i tvrtkom Vox-nogomet, u čijoj se vlasničkoj strukturi spominje komentator Ivica Blažičko. Mišković za Index odgovara da 'prije nije bilo dobro i da je objava natječaja na webu HNS-a nešto što se dosad nije događalo', ali ne želi se vraćati na sporni posao, već ne skriva želju da ga što prije okonča, ako treba i prijevremenim raskidom. Fiktivnom predsjedniku Davoru Šukeru smanjene su pregovaračke ovlasti, HNS ga drži daleko od mikrofona i naslovnica, baš kao i sporne ugovore koje je potpisao.

Marijan Kustić, prvi operativac Saveza, u ovom poslu figurira kao glasnogovornik. Upitan je zašto nije moguće dobiti uvid u ugovore, tražio ih je i Hajduk, pa nije uspio. S obzirom na to da HNS TV kućama prodaje proizvod koji isporučuju klubovi, neshvatljivo je zašto oni ne znaju koliko i kako zarađuju. Još je nevjerojatnije da ključni čovjek hrvatskog nogometa za infrastrukturu i natjecanja Marijan Kustić tvrdi da ne zna ni on. 

Ugovori su u domeni poslovne tajne i tako u Savezu najčešće odgovaraju na upite o financijama.

- Da vam budem iskren, ni ja nisam vidio te ugovore. Mi smo kazali, ako netko želi, može doći i idemo to pogledati. Na sastanku Udruge prvoligaša koju je inicirao Hajduk rekao sam i Marinu Brbiću da možemo otići do pravnika Vlade Ivete i pogledati ugovore. Evo, ni ja ih nisam vidio - tvrdi Kustić i najavljuje promjenu običaja u HNS-u.

- Dosta je svih sumnji, ne želimo više ni riječ da nam se govori neutemeljeno. Objavili smo javno poziv,  klubovima ćemo dati sve ponude na stol i neka odluče. Mi više nećemo ništa reći - dodaje Kustić.


Vaša reakcija na temu