Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sa 'splitskim Peleom' stigla i gostujuća pobjeda protiv trenera kojega do danas nitko nije nadmašio po trajanju na Hajdukovoj klupi!

Sa 'splitskim Peleom' stigla i gostujuća pobjeda protiv trenera kojega do danas nitko nije nadmašio po trajanju na Hajdukovoj klupi!

'Možda bih negdje drugdje i primio neku paru više, ali ono što se može doživjeti podno Marjana, ne može se nigdje u zemlji'

Treneru Slavku Luštici reprezentativna je stanka dobro došla da nakon domaćeg remija sa Slobodom konsolidira i pripremi momčad za važno gostovanje protiv Radničkog u Kragujevcu koje je bilo na rasporedu 16. svibnja 1971. godine.

Vratar Radomir Vukčević i branič Dragan Holcer su prethodno s reprezentacijom Jugoslavije otputovali u Leipzig, gdje su u dvoboju kvalifikacija za Europsko prvenstvo svladali DR Njemačku sa 2:1. Jurica Jerković je zbog ozljede ostao u Splitu.

Na Starom placu je tiijekom stanke organizirana prijateljska utakmica protiv Standarda iz Liegea, a sve u sklopu obilježavanja 60 godina postojanja kluba. Standard je bio aktualni prvak Belgije, a 'bijeli' su se htjeli revanširati za poraz od 4:1 u jedinom susretu ove dvije momčadi, odigranom u Liegeu 1962. godine.

Hajduk je pred 8.000 gledatelja svladao Standard sa 3:0, a najveći dobitak je bio povratak u momčad Petra Nadoveze. On je upisao dva pogotka, a jednoga je dodao Hlevnjak, no splitski Pele, kako mu je publika tepala, bio je od izuzetne važnosti za sljedeće prvenstveno gostovanje protiv Radničkog u Kragujevcu.

Nadoveza je, podsjetimo još jednom, dulje od mjesec dana bio izvan stroja nakon zadobivenog potresa mozga, što se itekako osjetilo u igri i rezultatu. Ispit u Kragujevcu je najavljen kao jako težak jer je domaćinu 'gorilo pod nogama', najavljivali su da će napraviti sve što je u njihovoj moći za pozitivan rezultat protiv Hajduka.

Zanimljivost je i ta da je trener Radničkog bio Dušan Nenković, koji je rodom iz Kragujevca, a od 1965. do 1969. godine je sjedio na klupi Hajduka, s kojim je osvojio prvi povijesni Kup 1967. godine. Do danas toliki staž bez prekida nitko nije ponovio, nikad niti jedan trener nakon njega nije vodio 'bijele' četiri sezone u kontinuitetu. Baš njega je naslijedio aktualni Hajdukov trener Slavko Luštica koji vodi 'bijele' na put ogromnog uspjeha i osvajanja naslova prvaka nakon 16 godina posta.

Luštici je protiv Nenkovića trebala pobjeda i - ostvario je. Po paklenoj vrućini je igra 'bijelih' bila uvjerljivija od rezultata. Domaćini su čak i poveli u 15. minuti, da bi pet minuta kasnije izjednačio Jerković, a onda Nadoveza s dva pogotka odveo svoju momčad na nedostižnu prednost. Dugo Hajduk nije izgledao tako sigurno i samouvjereno, a Nadoveza je nakon utakmice izjavio da je samo pratio odlične akcije svojih suigrača, te da nikakvo umijeće nije bilo iz blizine pospremiti loptu u mrežu.

Inače, Nadoveza je za Hajduk odigrao ukupno 460 utakmica i postigao 296 pogodaka, a nositelj je i zlatne kapetanske trake. U Hajduk je došao iz Šibenika, a tražili su ga još Dinamo i Crvena zvezda.

- Odlučio sam se instiktivno za odlazak u Split, pod svoje sunce. I nisam se prevario. Možda bih negdje drugdje i primio neku paru više, ali ono što se može doživjeti podno Marjana, ne može se nigdje u zemlji - izjavio je tada Nadoveza.

Hajduk se nakon 26. kola još više učvrstio na prvom mjestu jer je Sloboda u Tuzli odigrala s Partizanom 1:1. U Hajduku je opet sve vrvjelo od optimizma. 

Radnički (K) - Hajduk 2:3

Kragujevac - gradski stadion. Gledatelja oko 12.000. Sudac: Čajić (Beograd). Strijelci: D. Matić u 15. i Žabarac u 78. minuti za Radnički, a Jerković u 20. i Nadoveza u 47. i 56. minuti za Hajduk.

RADNIČKI (K): Vučković, Ivanović, Živadinović, Radivojević (Žabarac), Martinović, N. Matić, D. Matić (Totović), Mitić, Paunović, Nikolić, Šuica.

HAJDUK: Vukčević, Džoni, Buljan, Hlevnjak, Holcer, Lemešić, Vardić (Bošković), Jovanić (Boljat), Nadoveza, Jerković, Pavlica.


Ranije objavljeno:

Hajduk pobijedio, Stari plac ispratio igrače koncertom zvižduka 

POVIJESNA POBJEDA NAD LOKOMOTIVOM: Bili smo jednom najbolji, o nama su priče pričali

JERKOVIĆEV GOL: Hajdukov trijumf na najtežem gostovanju i optužbe bivšeg suigrača protiv Holcera

SLAVLJE U DERBIJU: Velika utakmica i tužan kraj Marina Lemešića

Nezadovoljni navijači Hajduka su prevrnuli tri automobila beogradskih registracija, a jednoga bacili u more! 

Nakon razočaravajućeg remija na Starom placu, Hajdukova uprava angažirala sportskog psihologa! 

Vaša reakcija na temu