Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SRETAN ROĐENDAN IVANU GUDELJU: Hajduk je jedini klub za kojega je igrao seniorski nogomet

SRETAN ROĐENDAN IVANU GUDELJU: Hajduk je jedini klub za kojega je igrao seniorski nogomet

Kako je nekada igrao Gudelj, provjerite u videoprilogu...

Ivan Gudelj danas slavi 61. rođendan. Svoju nogometnu karijeru Gudelj je započeo u Mračaju iz Runovića jer u njegovim Zmijavcima tada nije bilo kluba. Trener mu je tada bio Marinko Boban, otac bivšeg hrvatskog reprezentativca Zvonimira.

Nakon jednog susreta u Runovićima protiv pionira 'bijelih' prišao mu je Andrija Anković sa ciljem da ga dovede u Hajduk. Čak je nešto kasnije Anković stigao u kuću obitelji Gudelj kako bi ih uvjerio da je prelazak u Hajduk najbolji izbor za njihovog sina. Ipak, taj se odlazak nije ostvario odmah, već za šest mjeseci nakon što je Gudelj završio osnovnu školu.

U Hajduk je stigao 1975., a već dvije godine nakon, u lipnju 1977. našao se na klupi prve momčadi protiv Olimpije. S juniorima Hajduka je osvojio prvenstvo Jugoslavije 1978., te Kup 1977., 1979. i 1980. Debi u prvoj momčadi dočekao je devet dana nakon što je postao punoljetan, 30. travnja 1978. pod vodstvom Vlatka Markovića. Mjesec dana kasnije protiv Budućnosti je zabio prvijenac u dresu Hajduka. I to na vrlo zanimljiv način. Hajduk je vodio 4:2, a onda je sviran penal. Jurica Jerković tada je poviknuo Šurjaku 'pusti maloga nek puca', a Gudelj je realizirao kazneni udarac.

Iduće godine, 1979. sa reprezentacijom Jugoslavije u Beču je osvojio prvenstvo Europe, a Gudelj je službeno proglašen najboljim juniorom Europe. Do današnjeg dana on je jedini član omladinskog pogona Hajduka koji je proglašen najboljim igračem na takvom natjecanju.

Zanimljivo je da je prvi put u Europi od prve minute za Hajduk zaigrao 5. ožujka 1980. u čuvenoj utakmici protiv HSV-a. Njegov je nogometni put specifičan po tome što kao senior nije igrao nigdje osim Hajduka. Za 'bijele' je odigrao 362 utakmice i pritom postigao 93 gola.

Karijeru je prekinuo naprasno u 26. godini zbog hepatitisa B. Već 22 godine radi u HNS-u gdje vodi mlađe kategorije. Trenutno je izbornik U-19 reprezentacije.

Kako je nekada igrao Gudelj, provjerite u videoprilogu...


Vaša reakcija na temu