Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SRETAN ROĐENDAN SPLITSKOM PELEU: 'Godina 1971. je bila za pamćenje, svaka utakmica praznik!'

SRETAN ROĐENDAN SPLITSKOM PELEU: 'Godina 1971. je bila za pamćenje, svaka utakmica praznik!'

Pero Nadoveza nositelj je Hajdukove zlatne kapetanske trake

Legendarni Hajdukov napadač Petar Nadoveza danas slavi 78. rođendan.

Nadoveza je došao u Hajduk u najtežim godinama kluba, prvih sezona šestog desetljeća prošlog stoljeća. Zapazio ga je u dresu drugoligaša Šibenika bivši nogometaš Hajduka pokojni Vojko Andrijašević. Tada su Šibenčani imali strahovitu momčad na čelu s trenerom, legendarnim hajdukovcem, Slavkom Lušticom. Nadoveza je njihov dres nosio od 1959. do 1962. godine. 

Ističe da ga je prvoj nogometnoj abecedi učio pokojni šjor Stojan Mileta te napominje da je u Šibeniku Mileta bio ono što je u Hajduku bio Luka Kaliterna.

Pero Nadoveza rođen je u Šibeniku 9. travnja 1942. godine. Bio je golgeter Hajduka kada je bilo najpotrebnije, kada je trebalo sačuvati prvoligaški status. Igrao je na mjestu napadača i bio jugoslavenski nogometni reprezentativac.

U Hajduk je stigao 1963. godine. Do odlaska u belgijski Lokeren 1973. godine za Hajduk je odigrao 460 utakmica i postigao 296 zgoditaka. S Hajdukom je osvojio titulu prvaka Jugoslavije u sezoni 1970./71., te je sudjelovao u osvajanju kupa u sezoni 1966./67. i 1972. godine. Najbolji strijelac prvenstva Jugoslavije bio je u prvenstvenim sezonama 1965./66. sa 21 postignutim zgoditkom i 1970./71. sa 20 postignutih golova. Iz hajdučke karijere voli se sjetiti osvajanja prvog kupa Jugoslavije 1967. godine. Kao što je poznato nikada prije bijeli nisu bili kup pobjednici. Hajduk je u finalu u Splitu pobijedio Sarajevo s 2:1, golovima Ferića i Obradova.

Također voli istaknuti i šampionsku godinu Hajduka u sezoni 1970./71. kada je Hajduk poslije 16 'sušnih' godina postao prvak Jugoslavije u nogometu. Naglašava da je naslov prvaka 1971. godine nešto najljepše što mu se dogodilo u nogometnoj karijeri. Cijeli je Split dočekao Hajduk na Rivi. More je bilo narančaste boje od dimnih kutija, raketa i petardi. Nogometaši su na rukama navijača preneseni na Stari Plac. To se ne doživljava dva puta u životu. A tek ona drama u Beogradu protiv Partizana, prisjeća se uzbuđenja kad je Hajduk gubio 3:0 i okrenuo rezultat u svoju korist 4:3. Nadoveza je na toj povijesnoj utakmici postigao dva gola.

Za reprezentaciju Jugoslavije Pero Nadoveza je odigrao jednu utakmicu protiv Albanije u Tirani 14. svibnja 1967. u kvalifikacijama za prvenstvo Europe (2:0).

Nakon završetka igračke karijere, Nadoveza se prihvatio trenerskog posla. Pored Hajdukovih mlađih uzrasta u nekoliko navrata trenirao je prvu momčad Hajduka, zatim dvaput svoj matični Šibenik, potom reprezentaciju Gabona, Bizerta iz Tunisa, a bio je trener i slovenskih klubova Potrošnik, Olimpija, Beltnice i Mura. S Hajdukom je kao trener osvojio kup Jugoslavije u sezoni 1983./84. pobjedom nad Crvenom zvezdom u Splitu sa 2:1, dok je Beogradu bilo 0:0. Iste sezone je odveo momčad do polufinala Kupa UEFA-e, gdje se sastala s Tottenhamom.

Kup Hrvatske osvojio je na trenerskoj klupi Hajduka u sezoni 1999./2000. pobjedom nad Dinamom u Spltu sa 2:0, i porazom u Zagrebu od 1:0. S ljubljanskom Olimpijom osvojio je kup Slovenije 1996. godine. Od 2003. godine ponovno radi u Hajdukovoj omladinskoj školi, a u svibnju 2004. godine opet postaje trener seniorske momčadi Hajduka, koju je preuzeo tri kola prije kraja i doveo je do osvajanja titule prvaka Hrvatske u sezoni 2003./04. Po završetku sezone odmah se vratio u Hajdukovu nogometnu školu u kojoj je obnašao dužnost šefa.

O trenerskom pozivu, kojeg je vrlo uspješno obavljao, kazao je:

- Nogometna momčad je po mome shvaćanju ovog posla poluvojna formacija. Ukoliko nema discipline izvan terena, neće je biti ni na terenu. Mi smo uz to i profesionalni zabavljači koji moraju zadovoljiti publiku koja nas dolazi gledati. Ako ti ne ide, moraš se boriti, uklizavati, pokazati da ti je stalo. Samo tako će navijači otići zadovoljni i sljedeći put ponovno se vratiti na tribine.

Pero Nadoveza o danima u bijelom dresu voli istaknuti:

- Sve sam u karijeri prošao, i kao igrač i kao trener, osvajao trofeje, bio golgeter, tugovao zbog nesretnih poraza. Ali ponavljam, ona 1971. godina je bila godina za pamćenje! Godina za cijeli život! Svaka utakmica praznik, cijeli Split je bio s klubom. Igra se neka manje važna utakmica, Stari plac pun, a na istoku vidim veliki transparent 'Pere, Pere, splitski Pele!' Tako su me navijači zvali, tako su mi skandirali. Što više idem stariji sve više se vraćam u te lijepe dane. Bila mi je čast biti dio tog velikog Hajduka, njegov golgeter, centarfor kojeg se i danas sjećaju.

Pero Nadoveza nositelj je Hajdukove zlatne kapetanske trake. Pere, Splitski Pele!

Vaša reakcija na temu