Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot POSTIGNUT SPORAZUM Turska odustala od blokade ulaska u NATO Švedske i Finske

POSTIGNUT SPORAZUM Turska odustala od blokade ulaska u NATO Švedske i Finske

Erdogan je ranije izražavao zabrinutost zbog terorističkih prijetnji

Turska je u utorak podržala učlanjenje Finske i Švedske u NATO, priopćio je ured finskog predsjednika Saulija Niinistöa.

Kako se navodi, ministri vanjskih poslova Turske, Švedske i Finske potpisali su memorandum o proširenju NATO-a na ove dvije sjevernoeuropske države te o odustajanju Turske od blokade njihova pristupanja. 

'Danas u Madridu, uoči početka summita NATO-a, imali smo sadržajan sastanak s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson, uz posredovanje glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Ishod toga sastanka je potpisivanje trilateralnog memoranduma kojim se potvrđuje da će Turska ovoga tjedna na madridskom samitu poduprijeti pozivnicu Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a. Konkretne korake našeg pristupanja NATO-u dogovorit će NATO saveznici tijekom sljedeća dva dana, ali ta je odluka sada pred nama.

Naš zajednički memorandum podcrtava predanost Finske, Švedske i Turske potpunoj podršci protiv bilo kakvih prijetnji našoj sigurnosti. Naše učlanjenje u NATO će tu predanost samo ojačati.

Proteklih je tjedana Turska iznosila zabrinutost zbog terorističkih prijetnji. Finska je tu zabrinutost čitavo vrijeme ozbiljno razmatrala. Finska osuđuje terorizam u svim svojim oblicima. Kao članica NATO-a, Finska će se obvezati na potpuno poštivanje svih dokumenata i politika NATO-a u pogledu borbe protiv terorizma.

Dok unapređujemo našu suradnju u toj borbi, kao i na polju izvoza oružja te na pitanju izručenja, Finska prirodno nastavlja djelovati u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom.

Oduševljen sam što mogu zaključiti ovu fazu finskog puta prema članstvu u NATO-u. Sada se veselim plodonosnim razgovorima o ulozi Finske u NATO-u s našim budućim saveznicima u Madridu', piše u priopćenju finskog predsjednika koje prenosi Dnevnik.hr

Stoltenberg: 'Imamo sporazum'

Turska je pristala podržati nastojanja Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u, potvrdio je u utorak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

'Sa zadovoljstvom mogu najaviti da sada imamo sporazum koji otvara put Finskoj i Švedskoj za pridruživanje NATO-u.

Turska, Finska i Švedska potpisale su memorandum koji se odnosi na zabrinutosti Turske, uključujući izvoz oružja i borbu protiv terorizma', rekao je novinarima na marginama summita NATO-a u Madridu.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan protivio se ulasku ovih zemalja u NATO savez i izražavao zabrinutost zbog terorističkih prijetnji jer Švedska i Finska pružaju utočište ljudima povezani s militantnom grupom PKK (Kurdistanska radnička stranka) i pristašama Fethullaha Gulena, kojega Turska optužuje za organizaciju pokušaja državnog udara 2016. godine.

Vaša reakcija na temu