Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press (JOŠ) NEĆE U NOĆNI ĐIR: Ministar turizma suzdržano komentirao život u centru Splita uoči sezone

(JOŠ) NEĆE U NOĆNI ĐIR: Ministar turizma suzdržano komentirao život u centru Splita uoči sezone

'Grad bi trebao napraviti sve što je na tragu zakona', rekao je Glavina

Ministar turizma Tonči Glavina boraveći u Splitu na znanstvenom kongresu, odgovarao je kratko na upit medija o životu u strogom centru grada. Upitan je hoće li učiniti đir noću da se uvjeri iz prve ruke kako je u srcu Palače.   

- Nažalost, neću zato što moram odmah nakon konferencije nazad u Zagreb, ali pratim jako dobro što se događa u svim destinacijama. Bit će prilike i službeno i neslužbeno 'odraditi' taj dio - rekao je Glavina. Tada će, rekao je, kada dođe u službeni posjet Banovini moći reći više o stanju (života) u centru.

Nije bio rječitiji ni po pitanju ocjene turističkih sadržaja, ali je poručio što misli okvirno. 

- Na početku smo glavnog dijela turističke sezone, mislim da je jako bitno da o svemu što se događa kod nas komuniciramo mudro i pažljivo. Uvijek imamo dva različita pristupa temama, pa i ovoj. Split i sve naše destinacije imaju svoje posebnosti i zbog toga su posjećene, ali zato i postoje izazovi koje treba rješavati. Ja uvijek ističem  nužnost provođenja turističke politike na razini destinacije. S novim zakonom prisiljavamo sve gradove da preuzmu brigu o svojoj turističkoj politici i da krenu stvarati destinacije na temelju održivosti - obrazložio je. Medije je zanimalo i stoji li iza pokušaja splitske gradske uprave da radove barova u strogom centru, a koji imaju uvjete raditi cijelu noć, ograniče na rad do ponoć. Prijedlog odluke je na javnom savjetovanju. 

- Jako je bitno da se poštuje Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti koji jasno govori što se može, a što ne. Grad bi trebao napraviti sve što je na tragu zakona. Sukladno tome, naša je politika da destinacije odlučuju o razvoju svoje turističke politike. Prvo bih dao njima priliku vidjeti što su zamislili - odgovorio je ministar turizma.

Na javnom savjetovanju je, podsjetimo, dopuna odluke o radu ugostiteljskih objekata u kojoj stoji:

'Ugostiteljski objekti iz skupine 'Barovi' koji ispunjavaju uvjete za rad noću koji se nalaze unutar obuhvata stare gradske jezgre u periodu od 1. svibnja do 31. listopada mogu raditi svaki dan do 24 sata iz razloga očuvanja UNESCO-ove baštine, izuzev ugostiteljskih objekata iz predmetne skupine koji djelatnost obavljaju na prostoru Trumbićeve obale, Trgu dr. Franje Tuđmana, Trgu Republike, Obali Hrvatskog narodnog preporoda i Obali Lazareta koji u tom periodu mogu raditi svaki dan do 1 sat, a petkom, subotom i dan uoči blagdana do 2 sata'.

Vaša reakcija na temu