'Važnost održivog turizma - certificiranje kao dodana vrijednost' tema je na kojoj se raspravljalo na sajmu Adriatic Gastro Show u organizaciji Županijske komore Split.
Održivo, zeleno i odgovorno ključne su riječi u vremenu pred nama, složni su sudionici, a opredjeljenje za održivi i odgovorni turizam sve je manje pitanje izbora.
Viša savjetnica u Županijskoj komori Nataša Božić prezentirala je i projekt European Tourism Going Green (ETGG) koji se odvija u partnerstvu sa Splitsko-dalmatinskom županijom.
- Kroz njega ćemo certificirati 11 tvrtki na području naše županije i to bez troškova za poduzetnike. Javni poziv je otvoren i trajat će do 11. travnja. Tvrtke su prepoznale važnost održivosti isprepletenu kroz turizam, a uz to, certifikat donosi i benefite, primjerice velike kompanije na platformama odvajaju one s eko certifikatom - navela je.
Matea Dorčić, županijska pročelnica za turizam i pomorstvo je podsjetila da su s udrugom Sunce već razvili jedan certifikat koji jamči zelenu priču.
- Partneri smo sada Komori, a ideja je bila da zašto bi se samo 11 malih i srednjih tvrtki na području Hrvatske certificirale. Stoga smo odlučili to preslikati na našu županiju i iznjedriti 11 dobrih priča - rekla je Dorčić.
Istaknula je kako Europa gleda na certificiranje pozitivno, a turisti su posebice osviješteni na zeleno certificiranje.
- Istovremeno, Vis se kao otok brendira kao 'green', tako da nije prvo iskustvo, ali je siguran put kojim idemo - zaključila je.
Koliko je svakim danom sve važniji održivi turizam govorio je Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.
- Stranci su ne samo educirani, nego traže i od destinacija da su certificirane ili da se ide u tom smjeru, kao i da oni sudjeluju u tome. To je zaista ozbiljan trend i trebamo se uključiti - kazao je Stella.
Regionalna turistička zajednica, podsjetio je, pridružila se ranije izradom studije nosivih kapaciteta.
- Naša je maksima stvoriti održivi turizam, a to znači da su zadovoljni i domaći i gosti. Dakle, da žive skladno i ne remeti se destinacija, nego su u kohabitaciji. Jedini turizam je održivi, sve ostalo vodi u propast - poručio je Stella.
Uz predstavnike institucija su bili i djelatnici u turizmi koji svojim primjerom svjedoče kao primjer dobre prakse, a sljedeći korak im je dobiti zeleni certifikat.