Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
EKO CERTIFICIRANJE 'Jedini mogući turizam je onaj održivi, sve drugo vodi u propast'

EKO CERTIFICIRANJE 'Jedini mogući turizam je onaj održivi, sve drugo vodi u propast'

Zanimljiv okrugli stol organizirala je Županijska komora Split

'Važnost održivog turizma - certificiranje kao dodana vrijednost' tema je na kojoj se raspravljalo na sajmu Adriatic Gastro Show u organizaciji Županijske komore Split.

Održivo, zeleno i odgovorno ključne su riječi u vremenu pred nama, složni su sudionici, a opredjeljenje za održivi i odgovorni turizam sve je manje pitanje izbora. 

Viša savjetnica u Županijskoj komori Nataša Božić prezentirala je i projekt European Tourism Going Green (ETGG) koji se odvija u partnerstvu sa Splitsko-dalmatinskom županijom.

-  Kroz njega ćemo certificirati 11 tvrtki na području naše županije i to bez troškova za poduzetnike. Javni poziv je otvoren i trajat će do 11. travnja. Tvrtke su prepoznale važnost održivosti isprepletenu kroz turizam, a uz to, certifikat donosi i benefite, primjerice velike kompanije na platformama odvajaju one s eko certifikatom - navela je.

Matea Dorčić, županijska pročelnica za turizam i pomorstvo je podsjetila da su s udrugom Sunce već razvili jedan certifikat koji jamči zelenu priču.

- Partneri smo sada Komori, a ideja je bila da zašto bi se samo 11 malih i srednjih tvrtki na području Hrvatske certificirale. Stoga smo odlučili to preslikati na našu županiju i iznjedriti 11 dobrih priča - rekla je Dorčić.

Istaknula je kako Europa gleda na certificiranje pozitivno, a  turisti su posebice osviješteni na zeleno certificiranje.

- Istovremeno, Vis se kao otok brendira kao 'green', tako da nije prvo iskustvo, ali je siguran put kojim idemo - zaključila je.

Koliko je svakim danom sve važniji održivi turizam govorio je Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

- Stranci su ne samo educirani, nego traže i od destinacija da su certificirane ili da se ide u tom smjeru, kao i da oni sudjeluju u tome. To je zaista ozbiljan trend i trebamo se uključiti - kazao je Stella.

Regionalna turistička zajednica, podsjetio je, pridružila se ranije izradom studije nosivih kapaciteta.

- Naša je maksima stvoriti održivi turizam, a to znači da su zadovoljni i domaći i gosti. Dakle, da žive skladno i ne remeti se destinacija, nego su u kohabitaciji. Jedini turizam je održivi, sve ostalo vodi u propast - poručio je Stella.

Uz predstavnike institucija su bili i djelatnici u turizmi koji svojim primjerom svjedoče kao primjer dobre prakse, a sljedeći korak im je dobiti zeleni certifikat.

Vaša reakcija na temu