Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Sunčana subota bila je kao stvorena za marendu i đir po Betini

FOTOGALERIJA Sunčana subota bila je kao stvorena za marendu i đir po Betini

'Posjećenost je bila odlična i iznad svih očekivanja. Poslužilo nas je i lijepo vrijeme'

Prošlu je subotu u Betini sve bilo u znaku starih običaja i tradicije, kao i dobre spize za koju se tražila porcija više! Peta marenda u organizaciji TZ Šibensko-kninske županije i TZ Betina još se jednom pokazala kao zanimljiv i autentičan koncept koji je privukao kako domaće tako i brojne posjetitelje iz drugih gradova, ali i strane turiste.

Peta marenda u Betini započela je 'Betinskim kolom, Pljeskom, pljeskom tata gre i Biračkim kolom' u izvedbama mališana iz najstarije folklorne skupine šibenskoga kraja KUD Zora Betina.

U Betini je u povijesti bilo puno škverova pa su žene svako jutro svojim muževima na posao nosile u košaricama (kartilcima) marendu. Kako je to izgledalo u prošlosti, kroz zanimljivu interpretaciju su članice UTV Mihovil Šibenik prikazale gastro priču 'Puna usta betinske marende'.

Na Trgu na moru, tik uz more, na štafelajima je bila postavljena i zanimljiva izložba 'Kako su jeli naši stari?', koja se savršeno uklopila u cjelokupan ambijent, a dodatno su je obogatile zanimljive radionice za djecu i odrasle u izvedbi Muzeja betinske drvene brodogradnje, na kojoj su sudionici naučili kako se rade mornarski čvorovi.

Za ukusnu spizu pobrinula su se tri betinska ugostitelja pa je tako restoran Na moru pripremao sipu s čičvardom, konoba Treva čičvardu sa slaninom, a restoran Stari mlin mesni gulaš. Osim marendi, u Betini su se spravljale i najpoznatije betinske slastice pršunate (fritule) te se kuhala Karibu Kaaawa.

Uz dobru spizu, uvijek idu i dobra vina pa su svi prisutni mogli uživati u vrhunskoj kapljici Vinoplod Vinarije Šibenik, Vinarije Birin, Vinarije Baraka i Vinarije Livaić. U ovu idiličnu atmosferu savršeno se uklopio M.S.A.Q. kombinacijom različitih glazbenih žanrova, u svojoj jedinstvenoj i prepoznatljivoj interpretaciji.

Posjetitelji su imali i šarolik izbor domaćih proizvoda od lokalnih OPG-ova: OPG Zlatko Srdarev, OPG Ledenko, OPG Ante Bulat, OPG Gorka Trokić, obrt BeYou, OPG Ranch4me, OPG Juron, obrt Franka Roca.

- Želim se zahvaliti svim ugostiteljima koji su pripremali hranu i svima koji su sudjelovali u našem programu; KUD Zora Betina, Muzej betinske drvene brodogradnje, LAG More i svim volonterima, grupi M.S.A.Q. za odličnu atmosferu. Hvala vinarima i OPG-ovima koji su obogatili ponudu Marende u Betini. Hvala TZ županije i agenciji Break a leg na odličnoj organizaciji i osmišljenom konceptu marendi. Posjećenost je bila odlična i iznad svih očekivanja. Poslužilo nas je i lijepo vrijeme. Nadamo se da ćemo opet imati priliku sudjelovati u ovom projektu - zaključila je direktorica TZ Betina, Ana Kapov.

Vaša reakcija na temu