Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press 'Geopolitika toliko snažno utječe na konkurentnost država da može i potpuno ugroziti poslovanje strateških kompanija'

'Geopolitika toliko snažno utječe na konkurentnost država da može i potpuno ugroziti poslovanje strateških kompanija'

Think tank u Dubrovniku okupio je mnoga poznata imena poput Kolinde Grabar Kitarović, Martine Dalić te Capricije Penavić Marshall, bliske suradnice bivših američkih predsjednika Clintona i Obame

Prvi godišnji forum think tank Zaklade 'Nova granica' (New Frontier Foundation-NFF) okupio je stotinjak uglednika iz Hrvatske i svijeta iz biznisa, politike, diplomacije i think tank zajednice srednje i istočne Europe ovog tjedna - 8. i 9. listopada - u Dubrovniku. 

Glavna tema i naziv foruma bila je 'Konkuretnost i poslovne strategije u geopolitički dinamičnom svijetu'. Iako su se održavali odvojeno, dodatnu važnost forumu dalo je i 'preklapanje' sa summitom o Ukrajini u Dubrovniku, na kojemu se također razgovaralo o gepolitičkoj situaciji.

'Nepredvidivost šteti investicijama i koči gospodarski rast pa kontinuirano praćenje geopolitike i prilagođavanje poslovnih strategija za kompanije postaju nužnost. Politika i biznis danas funkcioniraju isprepletenije i međuovisnije nego ikad. Fokusirali smo se na regiju srednje i istočne Europe, razgovarajući kako u ovim okolnostima funkcioniraju investicije i tržišta kapitala, kakva je perspektiva konkurenosti EU u globalnim okvirima te može li Inicijativa triju mora pridonijeti povezivanju njezinih članica', poručio je s foruma osnivač i predsjednik Zaklade 'Nova granica' Natko Vlahović.

Među sudionicima foruma bila je i bliska suradnica bivših američkih predsjednika demokrata Clintona i Obame - Capricia Penavic Marshall - koja je iz pozicije veleposlanice u jednom od najutjecajnijih američkih think tankova Atlantic Councilu istaknula ulogu koju takve organizacije imaju u jačanju međunarodne suradnje, boljem razumijevanju između politike i gospodarstva te razumijevanju kompleksnih geopolitičkih odnosa. Osvrnula se i na nadolazeće izbore u SAD-u za koje misli da ovisno o ishodu mogu bitno drugačije odrediti i transatlantske odnose.


Bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović kao sudionica foruma istaknula je važnost Inicijative triju mora te naglasila kako rat u Ukrajini može biti poticaj za jačanje investicijskog kapaciteta Inicijative i projekata u regiji koja je trenutno 'kralježnica otpornosti EU-a'.

Kao liderica, odnosno predsjednica uprave hrvatske strateške prehrambene kompanije Podravka Martina Dalić na forumu se osvrnula na važnost održive proizvodnje i sigurnosti opskrbe hranom u kontekstu klimatskih promjena, rastuće cijene energije i globalnih logističkih poremećaja.

Osim njih na forumu su sudjelovali i predsjednik Varšavskog sigurnosnog foruma Zbigniew Pisarski, potpredsjednik Atlantic grupe Neven Vranković, savjetnica za politička pitanja Googlea Julia Schvarcova i drugi.

Zakladu 'Nova granica' inicirao je i osnovao krajem 2023. Natko Vlahović u suradnji s Ivanom Kurtovićem i Tomislavom Lacovićem. Vlahović je pak osnivač i čelni čovjek Vlahović grupe, prestižne i najstarije domaće tvrtke specijalizirane za lobiranje. 

Jedan je od projekta na kojem je think tank počeo raditi pronalaženje načina za privlačenje novog kapitala u fond inicijative Triju mora (3SI) te kako inicirati prekogranične projekte koje bi fond financirao. Hrvatska vlada dosad je uložila 20 milijuna eura u fond inicijative triju mora.

O Zakladi 'Nova Granica'

Misija i cilj ove think tank platforme, prve takve vrste u Hrvatskoj, jest globalno umrežavanje te analiziranje utjecaje geopolitičke situacije na poslovne prilike, investicije i donošenje političkih odluka. Think tank okuplja čelnike država i vlada, vodeće poduzetnike, medije, znanstvenike i civilno društvo kako bi raspravljali o strateškim međunarodnim, političkim, gospodarskim i socijalnim pitanjima s kojima se suočavaju Hrvatska, EU i njezino okruženje.

Vaša reakcija na temu